maandag 30 maart 2009

Digitaal kenniscentrum over de Tweede Wereldoorlog

Musea en instellingen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog, hebben op internet een digitaal museum en kenniscentrum opgezet. Zij lanceerden http://www.wo2online.nl/ , een website met een zo compleet mogelijk overzicht van beschikbare en vooral betrouwbare kennis over de Tweede Wereldoorlog.

Mindmapping

'Mindmappen' is een manier om informatie beter te onthouden, maar ook om het denken creatiever te laten zijn. Er worden niet alleen maar woorden genoteerd maar het gedachtegoed wordt met lijntjes, pijlen en plaatjes in beeld gebracht. De effectiviteit van deze techniek staat al decennia vast. Wij presenteren veel met PowerPoint, maar je kunt ook heel goed een presentatie maken met een programma als het gratis Freemind. Voordeel is dat je in één pagina werkt en bij vragen uit het publiek niet hoeft te 'bladeren'. Op elke pc in de Mediatheek is Freemind geïnstalleerd.
Boek: Buzan, T. ; Buzan, B., Mindmappen : Voor een beter geheugen en creatiever denken (Amsterdam, 2007) Aanwezig in Mediatheek.
http://www.gratissoftware.nu/downloaden/freemind.php

donderdag 26 maart 2009

Handleiding Del.icio.us

Als je beneden klikt onder 'Favorieten van de Mediatheek' kom je op het Berkelvo-deel van Delicious.com. Delicious.com biedt de mogelijkheid om favorieten in plaats van op je eigen pc te bewaren op het internet. Je kunt hier je favoriete sites van tags (trefwoorden) voorzien. Op de pagina 'Berkelvo' aangekomen zie je alle sites die door de Mediatheek voor de vakken zijn geselecteerd. Als je vervolgens op een trefwoord in de tag-wolk rechts (onder all tags) klikt kom je alleen bij die sites waar dat trefwoord aan gehangen is. Naast de blauwe tag 'Berkelvo' (links boven, onder de blauwe balk) zie je de actieve tags. Als je een nieuwe zoektocht begint moet je soms eerdere tags wissen, anders combineert Delicious deze.
Ga je echter in de zoekbalk rechtsboven een zoekterm intikken dan kom je ook bij bookmarks van anderen. Je krijgt dan wel de hits van Berkelvo apart te zien. De andere bookmarks of favorieten zijn zeer verschillend van kwaliteit, houdt daar rekening mee! Je weet miet door wie deze zijn gemaakt. Ook hier moet je de actieve tag bij 'Berkelvo' wissen, anders blijft deze actief! De url van het berkel-deel van Delicious is: http://delicious.com/berkelvo.

woensdag 25 maart 2009

Lesmethoden online

In samenwerking met de Open Universiteit Nederland, stellen leraren en scholen nu complete lesmethodes voor vmbo, havo en vwo via internet gratis ter beschikking. Op de speciale website www.openmethodes.ou.nl zijn de eerste methodes te downloaden en dit aanbod wordt gestaag uitgebreid. Scholen en leraren kunnen deze schoolboekvervangende materialen inzetten, en ze eventueel ook nog op maat van hun leerlingen snijden. Het uitgangspunt bij het ter beschikking stellen is immers dat met respect voor het auteursrecht het lesmateriaal aangevuld en verrijkt kan worden. De kwaliteit van de open methodes is in handen van de auteurs, naar analogie van de open contentbeweging met bijvoorbeeld Wikipedia of de open source software (bijv. Linux). Gebruikers kunnen reageren op de aangeboden (delen van) lesmethodes.

De Contentcorner

De CONTENTcorner (http://www.contentcorner.nl/) is een systeem waarbij je direct kunt zoeken naar lesmateriaal van anderen. Als je een (gratis) account aanmaakt, dan kun je ook zelf materiaal arrangeren en publiceren. Het systeem zoekt in de database van Edurep. Edurep haalt metadata over (digitaal) leermateriaal op uit de collecties van verschillende aanbieders. Als je zelf lesmateriaal arrangeert en publiceert en je wilt dit via Edurep ontsluiten, dan wordt het materiaal eerst door de redactie van Edurep bekeken. De CONTENTcorner maakt dus gebruik van de voorziening van Edurep via een geavanceerde zoekmachine. Nadat een zoekterm is ingevoerd, kun je daarna je zoekactie verder verfijnen. Als je zoekaktie is geslaagd, kun je de url opslaan als favoriet (in het CONTENTcorner systeem) en hem je eigen metadata meegeven (of de aangeleverde metadata aanhouden). Vervolgens kun je je favorieten gebruiken om een eigen leerarrangement te maken. Dat arrangement kun je aankleden met kop, teksten, plaatjes, verwijzingen, etc. Vervolgens besluit je of je het arrangement wilt publiceren (beschikbaar voor iedereen) of alleen wilt sturen naar leerlingen/collega’s. Hoe dan ook, het arrangement wordt opgeslagen als een webadres.