vrijdag 29 mei 2009

Powerpoint online

Wie wel eens een presentatie houdt en daarbij Powerpoint gebruikt, weet maar al te goed hoe zenuwslopend het kan zijn als de USB stick met presentatie niet goed wordt gelezen. Ook leerlingen kennen deze Powerpointstress. Deze kan echter redelijk eenvoudig worden verholpen met Slideshare. Daar kun je je eigen PowerPoint- of Openoffice-presentaties plaatsen. Deze worden automatisch omgezet naar een filmpje in het webvriendelijke swf-formaat. Een bezoeker van de site kan de presentatie dan bekijken in zijn/haar webbrowser. Voor een handleiding zie de volgende link:
http://www.educos.nl/ictnieuws/icte-tool-04.php
Bron: http://www.educos.nl/ictnieuws/index.php

maandag 25 mei 2009

Leren met meer effect

"Of een leerling nu les krijgt van een echte docent of van goede educatieve software met begeleiding van een onderwijsassistent, er zijn geen verschillen in leerprestaties. Dit is de conclusie van het onderzoek Taaltuin Twente, één van de experimenten van het onderzoeksprogramma 'Leren met meer effect' van Stichting Kennisnet. Gerrit Brouwer, locatiedirecteur van het Twents Carmel College aan het woord: "De kracht van ict is dat het zorgt voor minder werkdruk bij docenten en meer maatwerk in de klas." Met het project ‘Leren met meer effect’ zoeken (10) scholen en onderzoekers naar manieren om het onderwijs met behulp van ict effectiever en efficiënter te maken. De leerlingen van het Zuyderzee College bleken het gestructureerd aanbieden van materiaal hoger te waarderen: ze voelden zich meer eigenaar van hun werkproces en hun intrinsieke motivatie was hoger. Uit het onderzoek bleek bovendien dat ook docenten door het gebruik van ict over het algemeen gemotiveerder zijn in hun vak. Het rapport 'Leren met meer effect' is in april aangeboden aan de Tweede Kamer. Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een klein onderdeel van het onderzoek. Je kunt het hele rapport lezen onder : http://issuu.com/johnvandongen/docs/eindrapportage-lmme
Een PDF vind je hier: http://www.minocw.nl/documenten/EindrapportageLMME[1].pdf

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci uitgelegd in het Engels. Je kunt op een tijdbalk manuscripten, schilderijen, grafiek en uitvindingen aanklikken en tevens zijn leven in de tijd volgen. De afbeeldingen zijn van verklarende teksten voorzien en zijn tevens in grotere thema's gerangschikt. Verder zijn er spelelementen te vinden op de site en kunnen leerlingen - net als Leonardo - een monster uit verschillende dieronderdelen samenstellen. Ook kunnen ze door het goed beantwoorden van vragen bijvoorbeeld de Mona Lisa laten lachen.
http://www.universalleonardo.org/index.php
Voor de anatomische tekeningen van Da Vinci zie:
http://www.gfmer.ch/International_activities_En/Leonardo_anatomical_drawings.htm
Voor de tekeningen van Da Vinci zie:
http://www.drawingsofleonardo.org/
Wil je inzoomen op 'het laatste avondmaal' of de 'Mona Lisa' zie:
http://www.elrelojdesol.com/interactive-paintings/index.htm

maandag 18 mei 2009

Een Romeinse stad

Een site voor een ieder die snel wil weten volgens welk plan een Romeinse stad in de oudheid werd gebouwd, met uitleg over de diverse gebouwen. Via onderstaande link wordt in beeld de plattegrond en de functies van de gebouwen in een Romeinse stad uitgelegd. Verder zijn er links naar websites en films. In het geheel passeren 33 slides de revue waarbij je steeds op de knop 'verder' linksonder klikt. Tussen dia 3 en 4 werkt dit helaas niet en moet je handmatig het linkermenu aanklikken.
http://www.digischool.nl/gs/community/histoforum/romestad/dia1.htm

donderdag 14 mei 2009

Virtueel Prakticum Lokaal

In het virtuele practicumlokaal zijn de ongeveer 200 applets ingedeeld in negen categorieën; mechanica, dynamica, elektromagnetisme,thermodynamica, optica, golven, kwantumfysica en overige. Zo te gebruiken, zonder dat er gewonden vallen.

maandag 11 mei 2009

En nu iets heel anders!

Als je je leerlingen voor Engels eens wilt laten oefenen met het uitschrijven van een dialoog is dit animatieprogramma een aanrader. Je kunt direct beginnen binnen Xtranormal met MakeMovies. De leerlingen kunnen hier door het typen van tekst, het kiezen van een karakter en het slepen van icoontjes binnen een paar minuten een animatiefilmpje maken. Wel moeten ze een gratis account aanmaken om het filmpje te kunnen bewaren. Je kunt ook een Frans of Duits karakter kiezen, maar de 'computer'uitspraak is dan veel minder.

vrijdag 8 mei 2009

Animaties voor het digibord

Op de site van Yenka, de leverancier van crocodile clips, staan honderden gratis animaties en afbeeldingen voor de vakken wiskunde, electronica, natuur- en scheikunde en astronomie.
Onze school heeft een thuislicentie voor gebruik van Yenka. Dat betekent dat docenten en leerlingen thuis gratis Yenka kunnen gebruiken. Voor informatie hierover kun je terecht bij Tjerk de Vries.

Online expositie Einstein

Brieven van de wereldberoemde natuurkundige Albert Einstein zijn toegankelijk gemaakt door een tentoonstelling op internet. De expositie is samengesteld door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Het gaat om brieven uit de periode 1919 tot 1947. Al voordat Einstein (1879-1955) furore maakte met zijn relativiteitstheorie en de Nobelprijs verwierf, stak hij zijn mening over maatschappelijke vraagstukken niet onder stoelen of banken, zo blijkt uit de brieven. De brieven zijn te vinden onder 'Correspondentie'.

donderdag 7 mei 2009

Oefenen met Frans

Gratis zelfcorrigerend lesmateriaal voor Frans vind je op http://www.didieraccord.com/ en uitspraak oefenen is onder meer mogelijk op http://www.bonjourdefrance.com/. Franse werkwoorden kun je online oefenen op http://www.verbs-online.com/french-verbs/french-verbs.htm.