maandag 29 juni 2009

Tips en trucs voor je digibord

Onderstaande link geeft toegang tot een aantal korte instructiefilms op de Promethean site. Heb je meer instructiefilms of heb je tips? Reageer. Eind augustus zullen er in totaal 4 digiborden op De Berkel hangen. Probeer niet alleen het wiel uit te vinden, maar deel tips en trucs met elkaar.
http://www.prometheanplanet.com/server.php?show=nav.1147

donderdag 25 juni 2009

Mediawijsheid

Medialessen.nl is een initiatief van stichting Kennisnet, stichting Mijn Kind Online en de Vereniging Openbare Bibliotheken.De site is bestemd voor leraren die mediawijsheid in hun lessen willen integreren of mediawijsheid apart in een les willen behandelen. Op deze site voor het primair en voortgezet onderwijs worden bestaande medialessen op één plek verzameld. Er zijn medialessen te vinden van professionele organisaties maar ook van leraren zelf. Van een les over modellenprogramma’s op televisie tot lessen over beeldmanipulatie in kranten en publiceren op internet.
http://www.medialessen.nl/mediawijsheid

maandag 15 juni 2009

Digitale abonnementen

Voor de IJssel- en de Berkeldocenten en -leerlingen zijn via de Mediatheken een aantal digitale abonnementen te raadplegen. Dit betreft Encarta online (dit is de Winkler Prins online), Keesings Historisch Archief (voor Geschiedenis), Uittrekselbank, Uittrekselbank Jeugd, Literom (recensies over Nederlandstalige literatuur), de Actuele Documentatiebank (krantenartikelen op trefwoord) en Teleblik (het beeldarchief van de publieke omroep). De Mediatheek van De Berkel heeft daarnaast nog een groot aantal digitale encyclopedieën. Er zijn dus alternatieven voor Google, Wikipedia en Scholieren.com. Maak de leerlingen hier vooral bekend mee en verwerk de mogelijkheden in je opdrachten.

donderdag 11 juni 2009

Online interactieve kaarten

In Maps of War vind je onder meer een korte animatie over het onstaan van het geloof op een wereldkaart. Je kunt de interactieve kaart activeren, waarna een tijdlijn gaat lopen. Verder zijn op de site via de link Maps eigen kaarten over de verspreiding van de democratie en Irak te vinden. Via Library in het hoofdmenu vind je animatiekaarten van verschillende bronnen. Onder meer worden hier de oorlog in Irak en de Eertse en Tweede Wereldoorlog behandeld.

WolframAlpha

De Britse wiskundige Stephen Wolfram lanceerde in mei de meest ambitieuze zoekmachine sinds Google. Volgens Stephen Wolfram is WolframAlpha een "computergestuurde kennismachine", die de haar gestelde vragen begrijpt en de wiskundige en computergestuurde vaardigheid bezit om er een accuraat antwoord op te geven. De machine is geprogrammeerd om antwoorden te geven op specifieke vragen op vlak van economische statistieken, aardrijkskunde en veel meer. Google zoekt voor ons wat anderen hebben gepubliceerd, WolframAlpha zal via computers samenbrengen wat we weten. Een online zoektocht naar bijvoorbeeld het Bruto Nationaal Product van Nederland, levert bij Google een aantal verwijzingen op. WolframAlpha komt met cijfers. Je kunt verder in WolframAlpha formules invoeren en berekeningen laten uitvoeren. Zoek de hoogte van de Eifeltoren, informatie over een willekeurige stad etcetera. Kijk eens naar alle voorbeelden op de openingssite om ideeën op te doen. http://www.wolframalpha.com/

donderdag 4 juni 2009

ActivStudio Containers in stappen

Handleiding om op het Activbord afbeeldingen aan woorden te koppelen. Het juiste woord bij de juiste afbeelding kan handig zijn voor de talen of voor aardrijkskunde bijvoorbeeld het juiste land koppelen aan iets. Hoe het werkt kun je in een ongeveer 10 minuten durend filmpje zien.
http://www.bordwerk.nl/v_476_ActivStudio-Containers.php

Games in het onderwijs

Gamen wordt vaak geassocieerd met schieten, exploderende lichamen, bloed en kinderen met vierkante ogen, maar er zijn ondertussen heel veel educatieve games. Eén van de games waarvoor je een hele klas kunt aanmelden is Miniconomy. Dit is een online handelsspel waarin een economische maatschappij wordt gesimuleerd. Het spel werd ontwikkeld voor de bovenbouw havo en vwo van het voortgezet onderwijs, en dan met name voor de vakken Economie en Wiskunde A. Door verschillende maatschappelijke aspecten in het spel kan het echter ook voor vakken als maatschappijleer, Nederlands en Engels worden ingezet. In een ronde van drie aaneengesloten weken kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag met het spel. De opdracht bepaalt de docent. (http://www.miniconomy.nl/ )
Leerlingen kunnen individueel of in groepjes voor natuurkunde zelf een brug bouwen in de Westpoint Bridge Designer (http://bridgecontest.usma.edu/download.htm ) Leerlingen en docenten kunnen in deze gratis software een vakwerk-brug tekenen over een ravijn en vervolgens met een vrachtauto testen of de brug sterk genoeg is. Als de vrachtauto over de brug rijdt verkleuren de stangen naarmate ze meer belast worden. Als de toelaatbare belasing wordt overschreden stopt de auto of stort de brug in het ravijn.
Ook Engelstalig is Play The News dat als discussiemiddel bij maatschappijleer ingezet zou kunnen worden. http://www.playthenewsgame.com/portal/home.action
Het zijn zo maar drie willekeurige voorbeelden van games in je les. Gelukkig houdt Margreet van den Berg (mediathecaris en informatiespecialist) voor het onderwijs bij wat er op educatief gebied verschijnt. Zie hiervoor: http://ict-en-onderwijs.blogspot.com/

Didactiek voor het digitale schoolbord

Welke didactische meerwaarde biedt het digibord boven een gewoon schoolbord, een whitebord of een computer met beamer? En verandert het klassenmanagement bij het gebruik van een digischoolbord? Of je nu lesgeeft in het primair, het voortgezet of speciaal onderwijs, dit dossier helpt je op weg in de wereld van het digitale schoolbord.
http://www.onderwijsweb.nl/dossiers/Digibord/Pages/Introductie.aspx
Zie verder enkele artikelen van Ton Koenraad van de Hogeschool Utrecht over digiborden.
http://www.callinpractice.net/IWBnl/publicaties