vrijdag 28 augustus 2009

Gratis cursus Onderwijs en ICT

Wie meer wil doen met de mogelijkheden van computers, internet en nieuwe media in het onderwijs, maar nog niet alle mogelijkheden kent, is er de gratis cursus Onderwijs en ICT. In deze cursus worden de cursisten stap voor stap mee genomen langs de belangrijkste toepassingen. De cursus kan helemaal op afstand worden gevolgd. Iedere maand wordt er een nieuw cursusdeel gestuurd. De cursus wordt ontwikkeld door Serge de Beer, die werkzaam is als coördinator Onderwijs en ICT bij een grote scholengroep. Daarnaast heeft hij jaren voor de klas gestaan en kent de inzet van ICT uit de praktijk. Door het schriftelijke karakter en de digitale verspreiding is deze cursus voor iedereen toegankelijk. De cursus is heel laagdrempelig gehouden en voor vrijwel alle scholen toepasbaar. In principe is de cursus gratis. Wanneer je van mening bent dat de cursus een meerwaarde heeft gehad voor jou persoonlijk of de organisatie waar je voor werkt kunt je naar eigen inzicht een bijdrage doen.

donderdag 27 augustus 2009

20 manieren om Google-docs in de klas te gebruiken

Nu we in het nieuwe schooljaar toegang krijgen tot Google-Apps is het wel handig om ons langzaam te oriënteren op wat Google-docs voor het onderwijs kan betekenen. Zie hiervoor dit document.

woensdag 26 augustus 2009

Gratis werkbladen voor wiskunde en Engels

Op http://www.schoolhousetech.com/Products/Default.aspx kun je gratis werkbladen gebruiken voor wiskunde en Engels. Het programma bestaat uit een freeware pakket en een apart shareware pakket. Het freeware pakket kun je downloaden en onbeperkt gebruiken, het shareware programma kun je in een trial versie 20 maal gratis gebruiken. Een docent Engels zegt over de Free Word Search Maker : "Dit programma is heel geschikt voor het oefenen van vocabulaire maar ook voor het toetsen hiervan. Ik ben in mijn lessen begonnen met de ouderwetse schriftelijke woordjesoverhoringen te vervangen door puzzels. De leerlingen leren het vocabulaire bij een thema, tussen de 25 en 50 woordjes, en moeten vervolgens een kruiswoordpuzzel invullen waarin zeker 30 van de geleerde woordjes teruggevraagd worden. Het programma biedt ook nog de mogelijkheid om de woordjes en zinnen te ‘rescrambelen’ waardoor je verschillende versies van dezelfde overhoring krijgt." Let op! Bij het downloaden van het programma moet ook Microsoft.Net framework 3.0 worden gedownload. Dit kan wel even duren.

Puzzlemaker

Op http://www.puzzlemaker.com/ kun je in een paar simpele klikken een puzzel maken. Dit is een web-based programma en geheel gratis. Op de openingspagina kun je al meteen een keuze maken uit 10 verschillende soorten puzzels. Vervolgens word je in een paar simpele stappen geleid door het programma. Je kunt de puzzels ook opslaan om ze vervolgens te verwerken in een ander document.