vrijdag 2 oktober 2009

Teleblik

De nieuwe digicode voor Teleblik is op te vragen bij de balie van de Mediatheek van de Berkel. De code is door IJssel- en Berkelleerlingen te gebruiken. Er is nu één ingang naar alle bronnen op Teleblik; het onderscheid tussen PO, VO en MBO is verdwenen dus u logt in op http://www.teleblik.nl/. Ook de redactionele context is verdwenen; programma’s zijn niet meer ingedeeld op niveau (PO/VO/MBO), vakgebied en dossiers/thema’s. U vindt in het vernieuwde Teleblik hele afleveringen van programma’s. Deze zijn wel speciaal voor het onderwijs geselecteerd, maar er niet meer speciaal voor omschreven. Verder kunt u de afleveringen ook dit schooljaar zelf snijden met een verbeterde ‘snijmachine’. U kunt de teleblik video’s en fragmenten opslaan in een eigen werkomgeving. Het vrij zoeken is verbeterd, alsook het zoeken van A-Z.
Naast het gratis Teleblik lanceren de makers van Teleblik dit schooljaar ook een nieuw onderwijsplatform: ED*IT. ED*IT biedt toegang tot honderdduizenden bronnen van diverse musea en archieven op één website. Video’s, audio, foto’s en artikelen zijn speciaal voor het onderwijs geselecteerd, omschreven en in context geplaatst door de redactie van Schooltv. Bovendien zijn de bronnen met ED*IT eenvoudig te verwerken tot online lessen, werkstukken en presentaties. ED*IT is er in twee varianten: ED*IT BASIS voor het basisonderwijs en ED*IT EXTRA voor het voortgezet- en beroepsonderwijs. Scholen krijgen toegang tot ED*IT EXTRA middels een abonnement. Een digicode waarmee je ED*IT gratis en vrijblijvend 1 maand kunt proberen kun je ook opvragen bij de Mediatheek van de Berkel..

donderdag 1 oktober 2009

Tools

Op het leerlingennetwerk van de Berkel in de Mediatheek en het Computerlokaal kunnen leerlingen gebruik maken van een Toolsmap. Deze map is te vinden onder het startmenu-Bureau accessoires. Hier vind je onder meer mindmapping software (Freemind), Blender en Google Sketchup (programma's waarmee je driedimensionaal kunt ontwerpen), een programma om van een Word-document een PDF te maken en een PDF converter. Pencil is een tekenprogramma dat je hier kunt gebruiken en met GIMP kun je foto's bewerken. Voor dyslexie leerlingen hebben wij het freeware ReadPlease geïnstalleerd. In het Engels, Frans, Duits en Nederlands worden de teksten door een computerstem voorgelezen. De stemmen zijn niet optimaal, maar bij voldoende vraag kunnen we betere stemmen bijkopen. Intervideo WinDVD is een programma dat alle videoformaten afspeelt.

Handleiding ActivInspire

Op onderstaande link kun je een Nederlandstalige handleiding voor de nieuwe software downloaden: http://www.pthgroep.nl/pages/pagina.aspx?p=fa74da6b-6934-453e-b693-ca9452d56f38&sp=50d737b4-87b1-4fa6-81ef-df956b6bc619