donderdag 29 april 2010

Lees mij!

Lees mij is een webplek waar korte filmpjes de bezoeker uitnodigen tot lezen. De site is een samenwerking tussen Stichting Lezen (Nederland en Vlaanderen), Viewpoint Productions en De Nederlandse Taalunie en wordt ondersteund door het Letterkundig Museum en het Vlaams Letterenhuis en presenteert literatuur op een manier die aansluit bij de leefwereld van jongeren: via internet en bewegende beelden. Ieder van de (nu) 34 hier besproken boeken heeft zijn eigen pagina met filmpje, een kleine samenvatting, auteursachtergronden, geluidsfragmenten, een forum en archiefmateriaal. De site biedt op de homepage een docenteportal waar lesmateriaal is te vinden. De literatuur is divers en loopt van Theo Thijssen tot Jan wolkers en Hella Haasse.

woensdag 28 april 2010

4 en 5 Mei

Ook bij Teleblik staan ze stil bij de dodenherdenking en bevrijding op 4 en 5 mei en bij oorlog en vrede, vrijheid en onderdrukking, verantwoordelijkheid, mensenrechten, en democratie. Een aantal films zijn klaargezet om te gebruiken in de klas. Onder meer zie je het Polygoonnieuws uit 1946, fragmenten uit Eenvandaag en enkele programma's van de NOT.

Luistervaardigheid

Voor slechtzienden, blinden en ook voor leerlingen met ernstige dyslexie zijn luisterboeken erg handig. Ook veel sites geven ondertussen de mogelijkheid om audioboeken te downloaden of te beluisteren. Vrijwilligers van Librivox nemen hoofdstukken op van boeken die vrij van auteursrechten zijn en zetten de geluidsbestanden op internet. Je kunt hier uitstekend luistervaardigheid Engels, Frans en Duits mee oefenen. Duitse Literatuur vind je op Vorleser.net. Hier vind je nu zo'n 550 audioboeken op thema of auteur gerangschikt.

dinsdag 20 april 2010

Digibord tools

Toegegeven, het betreft hier een schoolbordportaal voor het basisonderwijs, maar ik denk dat er ook voor ons onderwijs (met name ook Remedial Teaching) veel handige tools op deze site zijn te vinden zoals het metriek stelsel, breuken, landmeten, tv op het digibord, animaties, themakaarten Nederland etcetera.

Apprendre le Français

Op de site van TV5 vind je al veel materiaal om in de klas te gebruiken, maar ik wil hier je aandacht vestigen op een speciaal onderdeel van de site waar je ook oefeningen kunt vinden.

Nederlands oefenen

Al eerder noemde ik een paar sites waar leerlingen onder meer Nederlandse grammatica zelfstandig kunnen oefenen. De site van juf Melis mag hier niet onvermeld blijven. De leerlingen kunnen hier hun woordenschat oefenen, werkwoordspelling en spellingsopdrachten maken en hun vaardigheid tot zinsontleding verder uitdiepen.

donderdag 15 april 2010

De gevaren van internet

Leerlingen krijgen les in de gevaren van internet. Wat zet je wel in je profiel en wat niet?

dinsdag 13 april 2010

Presenteren met Powerpoint

Presentatiekracht is een online kennisplatform voor presenteren in Nederland en Belgie. de site biedt artikelen aan over alles wat met presenteren te maken heeft, zo ook een cursus over Powerpoint. Je moet wel beschikken over Powerpoint 2007. De site toont tevens een twintigtal online presentatietools.

Hoe het niet moet toont het volgende filmpje:

woensdag 7 april 2010

April: De maand van het Vinden

De Maand van het Vinden is een intiatief van Infovaardig, Instituut voor Media en Informatievaardigheden. Tijdens de Maand van het Vinden worden er op allerlei plekken in Nederland projecten en festiviteiten georganiseerd rondom het vinden van betrouwbare informatie. Er zijn heel veel instellingen in Nederland die betrouwbare informatie hebben, fysiek, maar zeker ook online. De leerlingen kunnen ook meedoen aan een aantal games zoals Game 2 Knowlegde - live. Met het beantwoorden van vragen gedurende de Maand van het Vinden (april 2010) kunnen ze hiermee een mooie IPod winnen. Er zijn op verschillende plaatsen openbare lessen en de projecten en festiviteiten worden toegelicht op de website van het project.

Je kunt natuurlijk ook altijd met materiaal uit de Mediatheek een eigen les samenstellen. Hoe breng je in een documentaire bijvoorbeeld de werkelijkheid in beeld? In de Mediatheek kun je een dvd lenen waarin aan de hand van drie documentaires wordt bekeken hoe tv journalisten en documentairemakers bijdragen aan onze beeldvorming over de wereld waarin we leven. Het gaat onder meer over Al Jazeera, Fox News in de VS en het perscentrum van het Amerikaanse leger aan het begin van de Irakoorlog. De documentairebox heet Media in beeld en is te vinden onder Wit-Media.