dinsdag 17 april 2012

Nederland van boven

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) heeft bij elk van de 10 afleveringen van Nederland van boven lesmateriaal gemaakt dat eenvoudig te gebruiken is in de les. Het gaat om korte opdrachten die - volgens het KNAG - in één lesuur gemaakt kunnen worden, waarbij vaak de Grote Bosatlas (53e druk) nodig is en een enkele keer de Bosatlas van Ondergronds Nederland of de Bosatlas van Nederland Waterland (deze zijn aanwezig in de Mediatheek). In het programma worden 10 verschillende facetten van Nederland (water, wonen, ontspanning, handel etcetera), voor een groot deel vanuit de lucht, belicht. Bij elk van de afleveringen kun je een via de KNAG-site een Word document met opdrachten downloaden. Het is echter niet zo dat de opdrachten volledig zijn geïntegreerd met de serie. In de opdrachten werken de leerlingen vaak gewoon met de Atlas, maar de docent kan de serie wel als inleiding op de opdrachten vertonen. In de COS (Vaktijdschrift Computers Op School) van Februari 2012 wordt het lesmateriaal overigens uitvoerig geëvalueerd. Doordat de teksten van de opdrachten nogal lang zijn waarschuwt Hen Botter in COS dat het misschien voor vmbo-leerlingen wat pittig is.
Wellicht kunnen deze leerlingen beter aan de slag met de luchtopnamen die voor Nederland van boven werden gemaakt. Deze zijn nu beschikbaar voor hergebruik. De redactie van Nederland van boven heeft drie uur ruw materiaal geselecteerd, gerangschikt op thema en ondergebracht in tien verschillende pakketjes die gratis kunnen worden gedownload. Je kunt nu zelf met het materiaal aan de slag. De leerlingen kunnen vervolgens de filmpjes insturen naar de VPRO en die stelt ze weer beschikbaar op een speciaal YouTube-kanaal.Dit voorbeeld is gemaakt met het tilt-shift effect. Wat dat is en hoe je dit effect kunt maken vind je hier.

Bekijk ook eens Duitsland en Engeland vanuit de lucht. Deze series gingen de Nederlanse versie voor. Bij de Britse serie wordt als extra service een Google-Earth laag aangeboden, waarbij je per onderwerp op de kaart de betreffende aflevering kan bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten