maandag 18 juni 2012

GeoGebra

Onlangs is GeoGebra op de leerlingpc’s geïnstalleerd. Deze educatieve software voor wiskunde heeft al vele prijzen gewonnen in Europa en de VS. GeoGebra is een gratis pakket dat meetkunde en algebra met een interactief rekenblad combineert. Het werd in 2000 ontwikkeld door Markus Hohenwarter aan de Universiteit van Salzburg voor het wiskundeonderwijs op de middelbare scholen. GeoGebra is een dynamisch meetkundepakket. Leerlingen kunnen constructies met punten, lijnen, lijnstukken en vectoren ontwerpen en deze vervolgens op dynamische wijze veranderen. Het dynamisch aspect van GeoGebra laat leerlingen toe om eigenschappen beter te begrijpen en zelfontdekkend te leren.
Vergelijkingen en coördinaten kunnen meteen worden ingevoerd, waardoor het programma in staat is om zowel met getallen, vectoren en punten om te gaan. Met GeoGebra is het dus ook mogelijk om met variabelen te werken voor getallen, te rekenen met vectoren en punten, afgeleiden en integralen van functies te berekenen en er zijn ook commando’s om bijvoorbeeld nulpunten of extrema te berekenen. Het programma heeft een online handleiding en een helpfunktie, maar handige workshops voor docenten vind je hier en hier en specifieke uitleg van eerste- en tweede graads funkties vind je hier. Een driedelige videohandleiding is op YouTube te vinden. En YouTube is ook de plaats van het eigen kanaal van GeoGebra




Je kunt met het programma zelf ook applets maken. Applets zijn interactieve JAVA webapplicaties. Je kunt ze maken, maar ook zoeken en vinden op pagina’s van andere wiskundeleerkrachten als An Gielen en bijvoorbeeld op de lezingenpagina van Paul Gerard van de Veen en op de oude Wiki van Markus Hohenwarter zelf.
Bijblijven doe je met de pagina van “Jemp”, een goede scoop.it pagina voor gebruik van het programma in het onderwijs. Het mag duidelijk zijn: er is al veel lesmateriaal beschikbaar. Hier enkele voorbeelden die ik via Google vond: Math4all en Griekse wiskunde met GeoGebra. Veel succes en … je kunt het programma natuurlijk ook gewoon thuis op je pc zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten