dinsdag 3 juli 2012

Vakantie! Tijd voor schoonmaak en betere beveiliging

De vakantie komt er aan en eindelijk heb je dan weer tijd om je pc en al je andere apparaten en gadgets eens lekker schoon te maken en beter te beveiligen. Maar hoe? Hieronder volgen een aantal sites die je een flink eind op weg kunnen helpen. Cybersafe Yourself is een site van Surfnet (zeg maar het Kennisnet van het Hoger Onderwijs) waar je stap voor stap leert om je data, je pc, wachtwoorden en identiteit te beveiligen. Een site met de mooie naam de Waarschuwingsdienst houdt je op de hoogte van recente bedreigingen en levert ook oplossingen.
Maar de vakantie biedt ook tijd om je in nieuwe zaken en software te verdiepen. Pepermunt.net is in 2006 begonnen door Sonja Snoek, als laagdrempelige Eerste hulp bij internet, een soort gids voor het gebruik van internet. Je vindt hier geen nieuws over de laatste gadgets. Maar wel: praktische oplossingen, advies over je dagelijkse internetvragen en links. Eerste hulp bij internet is trouwens hard nodig: betrouwbare websites, goede Open Source software en innovatieve internet toepassingen zijn niet voor iedereen even makkelijk te vinden. Veel websites staan bol van onbetrouwbare informatie en producten die je niet nodig hebt. Pepermunt.net biedt hieraan tegenwicht met heldere, onafhankelijke informatie. Let wel op: aanbevelingen t.a.v. websites, hardware en software zijn voornamelijk gebaseerd op eigen ervaringen en tips van gebruikers. De handleidingen zijn handwerk, en het gebruik ervan is natuurlijk op eigen risico. Dan is er nog Postbus 51 die je attendeert op cybercrime met de site Nederlandveilig.

Wil je gewoon wat achterover leunen en je kennis op eenvoudige wijze weer wat opvijzelen, dan zijn er de animaties van Explania. Mijn digitale wereld legt je ook eerst de basisbegrippen uit, zodat je daarna verder kan met het beter beveiligen van je pc, tablet etcetera.

Onderhoud plegen aan je pc moet je trouwens sowieso geregeld doen bij gebruik van Windows XP. Binnen Windows 7 gebeurt veel onderhoud inmiddels automatisch. Wat je in elk geval zelf altijd kunt doen is overbodige software en bestanden verwijderen. Kijk hiervoor op Pepermunt.net en volg de aanwijzingen op.


Zo, dat lucht op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten