dinsdag 28 augustus 2012

Verkiezingen 2012

Het begin van het schooljaar valt midden in de nationale verkiezingskoorts. Goed om er in de klas aandacht aan te besteden. Je kunt daarvoor natuurlijk in de klas de Stemwijzer gebruiken of  - beter nog - de Jongerenkieswijzer waarin vooral het onderwijs, de arbeidsmarkt en andere jongerenthema’s worden behandeld. Maar je kunt je les ook uitbreiden en inleiden met een speciale Google-pagina waar leerlingen online zoektrends en nieuws kunnen volgen en via Google+ in gesprek kunnen gaan met politici. Die zoektrends zijn overigens gebaseerd op het eigen Insights for Search van Google, dat iedereen in staat stelt om voor iedere zoekterm vast te stellen in welke mate en in welke regio er op wordt gezocht. Google biedt verder op deze pagina vooral een overzicht van links naar het nieuws rond de deelnemende partijen en de belangrijkste verkiezingsthema's - van gezondheidszorg tot werkgelegenheid. Bezoekers van de site kunnen vervolgens op de betreffende nieuwssites het volledige bericht lezen. 
Uit een peiling die Google heeft laten uitvoeren door Peil.nl (Maurice de Hond), onder een groep kiesgerechtigde Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar, blijkt dat een kleine meerderheid vindt dat sociale media de politiek dichter bij kan brengen. Zo is 50% van deze groep van mening dat sociale media een meerwaarde zijn ten aanzien van de komende verkiezingen en voor 54% maken sociale media het gemakkelijker om met politici in contact te komen. 31% zegt een of meerdere politici ook te volgen via sociale media. Breng het met je leerlingen in praktijk!

Teleblik biedt ook een grote hoeveelheid bronnen rondom de verkiezingen. Wat betekent democratie? Wie telt de stemmen? Wat doet de Tweede Kamer? Dit zijn enkele vragen die daar met behulp van vele video’s kunnen worden uitgediept. Teleblik biedt tevens de mogelijkheid om zelf montages te laten maken door de leerlingen.

Ook interessant om mee te werken in de klas is De baas van Nederland. Daar kan iedereen namelijk zelf bepalen welke maatregelen er komend jaar door het nieuwe kabinet getroffen moeten worden en kun je dus eigen regeringsbeleid vorm gaan geven. Het programma is bovendien zo gemaakt, dat je eveneens de effecten van je gekozen beleid zichtbaar worden gemaakt. Hebben jouw leerlingen betere oplossingen dan de politici? De cijfers van het Centraal Planbureau vind je hier. Voor digibord of beeldscherm is de tijdbalk van Schooltv een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten