woensdag 24 maart 2010

Daisy-spelers in Mediatheek

Een Daisy-speler is een apparaat voor het beluisteren van daisy-roms. Dit is een schijfje waarop gesproken tekst volgens een bepaalde structuur is opgeslagen. Daisy-roms zijn ook te beluisteren op een computer met bepaalde (gratis te downloaden ) software. Het is ook mogelijk de luisterbestanden van de Daisy-rom met een MP3 speler af te spelen, je kan dan alleen geen gebruik maken van de geavanceerde mogelijkheden tot navigeren met een Daisy-speler.

VictorReader Stream
Daisy boeken die zijn overgezet naar een geheugenkaart (SD-kaart) kunnen eenvoudig met dit apparaat afgespeeld worden. Naast de volledige Daisy functionaliteit beschikt de Stream ook over een MP3-speler, een memorecorder en een ingebouwd Nederlands- en Engelstalig spraaksynthese-programma voor het voorlezen van elektronische tekst in txt, xml en html bestandsformaat (geen meeleesscherm).

ClasssMate Reader
De ClassMate Reader is ontwikkeld om de vaardigheden in technisch- en begrijpend lezen te vergroten. Uniek is dat de ClassMate Reader beschikt over ingebouwde tekst-naar-spraak software. Diverse tekstbestanden (txt, xml, html) kunnen direct door de ingebouwde computerstem worden voorgelezen en op het meeleesscherm worden getoond. Er kan actief worden meegelezen met de meeleescursor die het voorgelezen woord laat oplichten. Naast het meeleesscherm heeft de ClassMate Reader nog een aantal belangrijke nieuwe opties. Door met je vinger of de speciale pen het scherm aan te raken, kan bijvoorbeeld interactief met de tekst worden gewerkt. Hiermee kan de gebruiker een gedeelte van de tekst onderstrepen, een notitie of markering aanbrengen in de tekst of het woordenboek activeren. Ook de ClassMate werkt met een SD-kaart waarop bestanden worden opgeslagen.

Materialen voor de Daisy-spelers van school
De leerlingen kunnen op onze school een van beide Daisy-spelers lenen bij de Mediatheek. Vervolgens kan bij de remedial teacher in het RT-lokaal op de begane grond materiaal geleend worden om met de Daisy-speler te beluisteren. Er zijn twee pakketten samengesteld met boeken in verschillende talen en oefenexamens (met name VWO-examens, volgend jaar zullen ook andere examens beschikbaar zijn). In samenspraak met de remedial teacher kan een oefenpakket samengesteld en geleend worden. Zij kan ook nadere uitleg geven over het gebruik van de Daisy-spelers en hoe deze zelf, al dan niet met vergoeding, aan te schaffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten