donderdag 17 maart 2011

Wat is een QR-code?

We hebben in een eerder bericht al de AR-code of Marker besproken in een artikel over Augmented Reality. Als je thuis een webcam hebt kun je oefenen met het rariteitenkabinet van Albert Janszoon Vinckenbrinck uit het Getty Museum. Print deze marker hier uit en volg de instructies.

Deze keer wil ik het echter hebben over de QR-code. De QR code is ontwikkeld in 1994 door het Japanse bedrijf Denso-wave. QR Codes zijn 2 dimensionale barcodes die snel en eenvoudig ingescand kunnen worden met de fotocamera van bijna iedere moderne mobiele telefoon. De code wordt dan omgezet ("dequrificeren" genoemd) in (interactieve) tekst en/of een link. Bijvoorbeeld: Je loopt door de stad en ziet een poster voor een evenement dat interessant lijkt. Je pakt je mobiele telefoon, scant de QR Code en je krijgt direct meer informatie en een link naar een bijbehorende website waar je direct kaarten kunt bestellen. Je komt ze tegenwoordig ook tegen in teksten die je worden toegestuurd en het is dan wel handig dat je ze op je pc kunt lezen. Dat kan met deze online QR-lezer. Sla het plaatje in deze tekst eerst op bij 'mijn afbeeldingen' op je pc. Ga bladeren in de QR-lezer, open de afbeelding, klik op uploaden en je ziet waarnaar de afbeelding verwijst.

Je kunt ze ook zelf maken van een link of een stuk tekst. Je kunt ze online inlezen zoals boven gedemonstreerd, maar je kunt ze op je pc ook via software en een webcam inlezen. Let op: als je je privacy wil beschermen neem dan een reader met 0D0A. Alle scan activiteiten van deze apps wordt niet opgeslagen. Een QR-reader waar ik mee werk is  deze webcam barcode scanner
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten