dinsdag 29 mei 2012

Herlancering Davindi

Het was al lang aangekondigd, maar nu is het een feit! Davindi is niet langer beschikbaar voor het voortgezet onderwijs. Kennisnet heeft besloten de zoekmachine voor het onderwijs te beperken tot de basisschoolleerling. “Daar waar er in andere onderwijssectoren veel alternatieven zijn, is er in het basisonderwijs in toenemende mate behoefte aan een veilige zoek- en vindomgeving voor kinderen”, aldus Kennisnet. Vreemd, want wat te denken van Netwijs, Meester Sipke, 8-12 info en Schoolbieb, allemaal beveiligde omgevingen voor de basisschoolleerling. En wat zijn die alternatieven voor de leerlingen in het voortgezet onderwijs waarnaar wordt verwezen? Ik denk aan Edurep, Wikiwijs, Schoolbieb of de Aquabrowser van de Openbare Bibliotheken? Voldoen deze alternatieven voor leerlingen?

Maar goed, met een nieuwe look en een vernieuwde collectie, die veel geschikte informatie bevat voor spreekbeurten en werkstukken is Davindi nu beschikbaar voor leerkrachten en leerlingen van groep 5 t/m 8 in het reguliere basisonderwijs. Pluspunt is natuurlijk dat de Davindi-collectie wordt samengesteld door een redactie. Lesmateriaal vind je er niet, daarvoor moet je naar Wikiwijs, aldus Kennisnet. Ook weer vreemd, want naast Wikiwijs zijn ook voor lesmateriaal voor het basisonderwijs weer vele alternatieven. De bestaande Davindi-collectie voor het mbo wordt later dit jaar beschikbaar gemaakt via Wikiwijs, belooft Kennisnet.

Ik vind het jammer. Ooit maakte Microsoft Encarta al de knieval voor het machtige Google en Wikipedia, nu volgt Davindi, lijkt het wel. Ik vind echter dat ook het voortgezet onderwijs wel degelijk gebaat is bij goede en veilige zoekmachines of geannoteerde verzamelingen informatie en websites waaraan een redactie heeft gewerkt. En ik denk ook dat de genoemde Schoolbieb, Edurep, Wikiwijs en ook de digitale school dat gat niet opvullen. Op onze school maken we voor de klassen 7, 8 en 9 daarom vooral gebruik van de online Studie Winkler Prins en schoolbreed proberen we de delicioussite van de Mediatheek onder de aandacht van de leerlingen te brengen. Verder maken we gebruik van de databestanden van Biblion en de Krantenbank. Goed zoeken en vinden probeert de Mediatheek al jaren in de vorm van informatievaardigheden over het voetlicht te brengen. Met wisselend succes, doordat het management het - zoals op zo veel scholen - aan het toeval overlaat. Met Google en Wikipedia het voortgezet onderwijs voltooien is echter niet genoeg. De leerlingen moeten kennis hebben van de boven genoemde databestanden en van websites waar je specifieke informatie kunt vinden. Tevens moeten zij ook kunnen zoeken in specifieke databases en portals die door redacties worden gevoed. De Mediatheek werkt daarom dagelijks aan de aan ons onderwijs gekoppelde site op Delicious. Input van docenten is hiervoor trouwens ook nog steeds welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten