dinsdag 15 januari 2013

Google Cultural Institute

Ik ben, dat moet ik eerlijk toegeven, een fan van de Google-producten. Wel heb ik grote moeite met de zoekmachine Google en ik heb ook problemen met de bijna dagelijkse veranderingen in de Google-tools. Het meest vervelend vind ik dan nog dat die veranderingen altijd juichend als “verbeteringen” worden gepresenteerd. Maar een Google-Earth of -Sky, of Google SketchUp zijn zonder meer geweldige producten voor het onderwijs, en gratis bovendien. Niet altijd even bekend, maar zeker zo interessant zijn de projecten waaraan Google zich onder de noemer van het Google Cultural Institute verbindt. Het Google Art Project is ongetwijfeld het meest bekende project van het Institute. Het is echter maar een van de vele initiatieven die Google onder die noemer initieert. Met een team van toegewijde Googlers maakt Google hier hulpmiddelen om cultuur online te behouden en te promoten. Google werkt met organisaties van over de hele wereld aan verschillende projecten, zoals: het digitaliseren van de archieven van Nelson Mandela, het tentoonstellen van de Dode Zee-rollen en het Holocaust-herdenkingsproject van Yad Vashem. Andere projecten zijn Versailles in 3D en een Frans project over de toekomst van Parijs

In het Google Art Project zijn nu zo’n 35.000 kunstwerken opgenomen uit wereldwijd 184 collecties. Naast alle nieuwe kunstwerken heeft Google ook wat nieuwe features toegevoegd om de gebruikerservaring te verbeteren. Zo is er een vergelijk-button te vinden waarmee verschillende kunstwerken met elkaar vergeleken kunnen worden. Hierdoor is het mogelijk om de ontwikkeling van een kunstenaar in de loop van de tijd te vergelijken, maar ook om verschillen tussen culturen en stromingen te vinden. Een prachtige lesopdracht. Rondwandelen in een Museum kan ook. Klik op Collecties, zoek dan alfabetisch naar het museum waar je wilt kijken, klik dan Details en vervolgens Weergeven in Museumweergave. Onder Education vind je opdrachten voor het onderwijs.

Ook het in 2012 geïntroduceerde World Wonders Project, een cultureel digitaliseringsplatform, in samenwerking met partners als UNESCO, World Monuments Fund, Getty Images en Ourplace valt onder het Cultural Institute. Het World Wonders Project wil werelderfgoed in stand houden met behulp van verschillende digitale technologieën en informatiebronnen. Naast Google 3D-modellen en YouTube-video’s biedt de website van het World Wonders Project officiële informatie en foto’s die door de projectpartners beschikbaar zijn gesteld. Je kunt zoeken op Thema (archeologie, steden, natuur, parken etcetera) en op Locatie. Je vindt per thema of locatie een Google streetview kader, informatie, video en fotomateriaal. Prachtig om een gebied in de les in te leiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Pompeii, dat je onder Historic Sites kunt bezoeken. Klik ook eens op Antartica en dan op Scott’s hut and the Explorer’s heritage. Je ziet dan foto’s, video’s, een 3d-model van Google-Earth en informatie over de missie van Robert Falcon Scott. 



Op de hoofdsite van het Cultural Institute vind je nu 42 nieuwe historische tentoonstellingen online beschikbaar gemaakt die de verhalen vertellen van grote gebeurtenissen van de afgelopen eeuw, van D-Day en Auschwitz tot de Apartheid en Nelson Mandela. “We hebben deze site gemaakt om een visueel aantrekkelijke en interactieve online ervaring te bieden waarmee culturele verhalen op een nieuwe manier kunnen worden verteld. Bezichtig exposities van deskundige curatoren, vindt artefacten, bekijk foto's, lees originele manuscripten, bekijk filmpjes en nog veel meer”, aldus Google. De verhalen zijn samengesteld door 17 partners van Google, inclusief musea en culturele stichtingen die veel hebben gehaald uit hun eigen archieven, manuscripten, video testimonials en nog veel meer. In sommige gevallen is het materiaal voor het eerst online beschikbaar. Zoeken kun je via deze site naar (beeld)materiaal vanaf 1850. Als voorbeeld noem ik een foto van Queen Victoria uit 1872 afkomstig uit de Life Photo Collection.

Niet alles is al beschikbaar in het Nederlands, maar ondanks deze kleine tekortkoming blijf ik het prachtig vinden en goed bruikbaar in het onderwijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten