woensdag 21 mei 2014

Hoe Flubaroo de werkdruk kan verminderen

Google Formulieren (te vinden in Drive) biedt de mogelijkheid om snel vragenlijsten en zelfs simpele toetsen te genereren en deze via de mail door te sturen naar individuele leerlingen of een hele klas. Je kunt in Formulieren vragen maken waarop maar één antwoord mogelijk is, zoals ja/nee-, meerkeuze-, kiezen uit een lijst- en kiezen op een schaal vragen. Maar het is ook mogelijk om in een Formulier open vragen op te nemen.
De antwoorden van de leerlingen worden verzameld in een spreadsheet, waar je de antwoorden kunt bekijken en het cijfer kunt bepalen. Als je in jouw Drive kijkt zie je dan ook dat er automatisch twee documenten zijn aangemaakt, een formulier en een spreadsheet.
Cijfers kun je handmatig geven, maar het bepalen van het cijfer kun je ook automatisch (mits het geen open vragen zijn) laten doen. Je kunt daarbij gebruik maken van een kant-en-klaar script, Flubaroo.

Terug naar het begin. Je gaat als volgt te werk:
Klik in Google Drive op Maken. Kies Formulier. Kies vervolgens een Titel en Thema. Vul je vraag in. (N.B. Je maakt als eerste tekstvragen aan waar naam, tussenvoegsel, achternaam en e-mail door de leerling verplicht moeten worden ingevuld). Dit is van belang voor het terugsturen van de cijfers. Ga dan verder en begin met de vragen voor de toets, selecteer je type vraag. Kies voor meerkeuze of selectievakjes of kiezen uit een lijst. Vul opties in. Hier komen de mogelijke antwoorden op je vraag te staan.
Om de enquête naar je klas of leerlingen te verzenden, ga je als volgt te werk:
Klik op Formulier verzenden. Kopieer de link om hem handmatig te versturen of vul de email adressen in naar wie je de vragenlijst wil verzenden.De resultaten van je enquête vind je in een spreadsheet onder Google Documenten:
open je formulier Klik op Reacties en vervolgens op Reacties bekijken. Je geeft het spreadsheet de naam Student Submissions. Doe je dit niet, dan werkt automatisch nakijken niet.
Met behulp van scripts in Google Docs kun je extra functionaliteit toevoegen aan documenten die gemaakt zijn met Google Docs. De toets die je met behulp van formulieren hebt gemaakt kun je - zoals gezegd - vervolgens met het script Flubaroo laten beoordelen. Klik op Extra in het spreadsheet. Dan Scriptgalerij en dan Flubaroo installeren.Klik in het spreadsheet op Flubaroo in de balk en dan Grade Assignment, want je moet nog een puntenscore aan de vragen toevoegen. Dan moet je ook nog een voorbeeld met de goede antwoorden als testscore invullen en dan doet het script zijn werk. Doordat je uiteindelijk de naam en e-mail adres hebt van de ingevulde toetsen hebt kun je er voor zorgen dat de antwoorden en het cijfer automatisch via e-mail naar de inzender worden gestuurd!

Alles kort op een rijtje:
· alle leerlingen hebben de toets gemaakt?
· zorg dat er één helemaal goed ingevulde toets is-zelf maken dus
· Klik nu op Flubaroo. Google vraagt of je ermee akkoord gaat dat het script wordt uitgevoerd. Klik op 'ok'. Er verschijnt een venster met 'Now you can run the script'.
· Klik weer op 'Flubaroo' en kies 'Grade assignment'. Je kunt nu aangeven welke vragen tellen voor de beoordeling, welke velden gebruikt worden om de leerling te herkennen (bijv. voornaam, achternaam, e-mailadres), en welke helemaal niet gebruikt worden. Daarna geef je aan welke reeks antwoorden -jouw eigen ingevulde toets met de antwoorden- als voorbeeld gebruikt moet worden voor de beoordeling van de leerlingen en bekijk de resultaten.
Flubaroo maakt nu een extra tabblad aan: 'Grades'. Hierin staan de resultaten van de leerlingen.
· Wil je de leerlingen hun score toesturen, klik dan nog een keer op 'Flubaroo', kies voor 'Email grades' en volg de verdere aanwijzingen.

Flubaroo zorgt dus gewoon voor de becijfering en stuurt de resultaten op naar de leerling. Voelt dat relaxed?!Zie ook: Workshop Vives en download het DOC Toetsen maken via Google Drive via Google zoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten