woensdag 7 mei 2014

Tweede Wereldoorlog

Het is weer de maand van het herdenken van de dramatische gebeurtenissen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa en Azië plaatsvonden. Je kunt de oorlog in de klas natuurlijk op vele manieren behandelen. Misschien gebruik je zelfs al heel lang dezelfde werkwijze in de klas, maar er is inmiddels genoeg interessant digitaal educatief materiaal voorhanden om je les eens een andere vorm te geven. Hieronder volgt een selectie.
Het 6-delige programma 13 in de oorlog, een special van Vroeger & Zo, vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog door de ogen van kinderen. In elke aflevering staat één kind centraal. Steeds beleven de leerlingen een ander aspect van de oorlog. Zo begrijpen ze beter hoe waardevol het is om te leven in vrijheid, waarom wij nog steeds de bevrijding vieren en de slachtoffers van oorlogen herdenken. Elke aflevering bestaat uit een gedramatiseerd verhaal, afgewisseld met archiefbeelden en reportages op locatie. Als eerste zie je hoe de 10-jarige Dirk tijdens het bombardement op Rotterdam zijn moeder verliest. In een andere aflevering staat Corrie centraal. Haar vader is NSB’er en wordt burgemeester. Het verzet komt naar voren bij Els, die illegale blaadjes verspreidt. Via het verhaal van de zusjes Roos en Kaat wordt de jodenvervolging in beeld gebracht.

Door heel Nederland kun je nog sporen zien van de oorlog, zoals bijvoorbeeld bunkers. In Nederland staan duizenden monumenten, die ons herinneren aan de gebeurtenissen in de oorlog. Er staat in ieders buurt wel een voorbeeld, maar weet jij wat dat monument betekent, en waarom het juist op die plek staat? Op deze website vertellen overlevenden het verhaal achter een monument.

Een prachtige inleiding op de Tweede Wereldoorlog is te vinden op de site Tweede Wereldoorlog. Hier vind je bronnen, thema’s en digitale tentoonstellingen. Onder meer kun je hier ook De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen bezoeken. De genoemde site vervangt WO2online waar ik eerder over blogde. Een Yurlspagina met heel veel beeldmateriaal en enkele quizzen op zevende klas niveau vind je hier. Teleblik verzamelde een aantal video’s over het bombardement op Rotterdam en het begin van de oorlog in Nederland.

We weten natuurlijk heel veel over Anne Frank, maar je kunt de oorlog ook eens door de ogen van een andere tiener laten zien. Door de ogen van To Hofstra uit Sneek bijvoorbeeld, die 10 schriften vol schreef over haar belevingen in de oorlog. De oorlogsjaren maken diepe indruk op To. De veranderingen in het dagelijks leven en in de wereld om haar heen zijn groot. Het schrijven van de Oorlogsschriften is voor To een welkome afleiding in de 'saaie' jaren veertig. Ook is het voor haar een manier om de oorlog te verwerken. Elke week verzamelde zij het nieuws. Op een speciale site van het Fries Verzetsmuseum lees je hier alles over. Er is lesmateriaal om de inhoud van de schriften beter te begrijpen en de site bevat ook beeldmateriaal.
Op Andereachterhuizen vind je verhalen van onderduikers over het hele land. Wil je speciaal Anne Frank behandelen, dan is de Anne Frank tijdlijn een prachtige inleiding. Schooltv helpt je verder om de het verhaal van Anne Frank in je les te verwerken.

In het Radio Oranje Project, een samenwerking tussen de Universiteit Twente, het NIOD en Beeld en Geluid, zijn de schriftelijke en gesproken versie van de toespraken van Koningin Wilhelmina aan elkaar gekoppeld, zodat de geschreven tekst zo nauwkeurig mogelijk samenvalt met de gesproken tekst. Hier kun je de toespraken van H.M. Koningin Wilhelmina die zij uitsprak op Radio Oranje beluisteren.

Lesmateriaal vind je onder meer op de eerder genoemde site Tweede Wereldoorlog, bij het Comité 4 en 5 mei, een webquest over de oorlog vind je hier. De leerlingen maken in deze webquest voor klas zeven en acht een nieuw filmpje over de Tweede Wereldoorlog.

De wat oudere leerlingen kunnen zelf onderzoek doen naar de gevangenen in het Oranjehotel en het verzet in het algemeen op een speciale site van het Nationaal Archief.

Als algemeen digitaal naslagwerk kun je go2war2 gebruiken.

Tot slot. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei bracht dit jaar zelfs een gratis game uit voor Android en iPhone, Duifkopter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten