dinsdag 17 januari 2012

Doorlopende leerlijn fotografieonderwijs

De website Fotoleren is een digitale leeromgeving met gratis lesstof over fotografie voor leerlingen, studenten en fotografieliefhebbers. De site is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum. Samen met Spaarnestad Photo, Huis Marseille (Amsterdam), Fotomuseum Antwerpen en Fotodok (Utrecht) ontwikkelt het museum de website, instrumenten om lessen en lespagina’s samen te stellen en natuurlijk de lessen zelf. De deelnemende fotografie-instellingen ontwikkelen gezamenlijk een doorlopende leerlijn fotografieonderwijs, vanaf groep 1 van het basisonderwijs tot de academies. De meeste lesstof en bronnen zijn zelfs beschikbaar zonder dat je hoeft in te loggen. Na elke les kun je klikken op Beoordeling, zodat je feedback krijgt op je antwoorden. Een docent kan wel een eigen startpagina met lesstof en bronnen speciaal toegankelijk maken voor een groeps-account. Hoe dit werkt zie je hier. De (opdracht)mogelijkheden die de lessen bieden vind je in deze startles. Als je wel inlogt en registreert kun je als je een bron vindt die je wilt bewaren deze via de paperclip opslaan. Open de horizontale balk Mijn Fotoleren.nl en klik op Mijn bronnen om je verzamelde bronnen te bekijken. Het is even zoeken, maar inloggen kun je door op de beginpagina op Menu te klikken, waarna onder meer een inlogmogelijkheid (registreer) verschijnt. 
Er is overigens een speciale startpagina voor het voortgezet onderwijs, met onder meer een lessenserie van negen delen over Thema’s in de fotografie van verleden tot heden. Maar ook een zesdelige lessenserie over Brandpunten (Keerpunten in de fotografie) is hier te vinden. Ook de wisselwerking tussen fotografie en kunst wordt in een thema belicht. Het onderdeel Foto’s liegen maakt de leerling bewust van beeldmanipulatie, dat - zo je hier kunt zien - al van ver voor de digitale fotografie uit verschillende overwegingen werd toegepast.



Making of Daguerreotype by Takashi Arai from Takashi Arai on Vimeo.


De leerling leert op de site en passant ook de basiskennis omtrent (digitale) fotografie (diafragma, sluitertijd, ISO). Hiervoor kun je trouwens ook terecht bij bijvoorbeeld Fotoklasje, waar de basale vaardigheden voor het maken van een goede foto worden uitgelegd. Het gebruik van sluitertijd wordt hier in onvervalst Brabants bijvoorbeeld beeldend in een video gedemonstreerd. De opnamen waarin de fotograaf een foto met goede sluitertijd probeert te maken zijn daarvoor in een skatepark gemaakt.


In de Mediatheek kunnen camera's worden geleend en is ook nog literatuur beschikbaar (Lichtsporen van René LÓrtye is een prachtige inleiding op fotografie) en er zijn natuurlijk verschillende fotoboeken te vinden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten