dinsdag 31 januari 2012

Quizlet

De meeste leerlingen zijn bekend met WRTS, het overhoorprogramma voor woordjes. Dit programma wordt bij ons op school in de Mediatheek door de leerlingen heel veel gebruikt. Quizlet is wat onbekender, maar zeker ook handig als je iets uit je hoofd moet leren. Met de flashcards (flitskaarten) in het programma maak je je eigen overhoring. Een flitskaart is niet anders dan een match tussen een vraag en het goede antwoord. Er zijn al flashcards in veel talen beschikbaar, dus ook in het Nederlands. Een Nederlandstalige flitskaart test bijvoorbeeld je kennis over de hoofdsteden van Europa. Maar je kunt ze natuurlijk ook vooral zelf maken. Als je dat doet en de vragen en de bijbehorende antwoorden in Quizlet hebt ingevoerd, kun je kiezen uit verschillende manieren om deze te leren en overhoren. Op vijf manieren - onderverdeeld in Study en Games - kun je hier dan mee aan de slag:

  • Speller: typ wat je hoort (goede, duidelijke stem)
  • Learn: een vraag of woord wordt aangeboden, antwoord of vertaling typ je in
  • Test: open vragen, meerkeuze, koppelvragen, goed/fout
  • Scatter: spel waarbij je items sleept die moeten matchen, een tijdklok loopt
  • Space Race: een woord verdwijnt uitbeeld en voordat dat gebeurt moet je het antwoord of de vertaling intypen

Voor de hand ligt om er talen en je woordenschat mee te oefenen. Maar ook begrippen kun je op deze wijze goed internaliseren. Je zou als docent quizlets kunnen gebruiken om als extraatje of huiswerk mee te geven om zo moeilijke definities of formules bijvoorbeeld thuis te laten inslijpen. Je kan ook voor het digibord een Scatter maken en daarmee de - door de meesten als omslachtig ervaren - Activ Inspire software van het digibord omzeilen. Een voorbeeld (voor het digibord) vind je hieronder. Haal een leerling voor de klas en laat deze de termen naar de goede match slepen:




Als je bent aangemeld en geregistreerd (gratis) dan kun je - zonder de quizlet helemaal openbaar te maken - precies die leerlingen uitnodigen waarvan je vindt dat ze extra geholpen moeten worden. Je kunt vervolgens als je het klassikaal wilt aanbieden voor een bepaalde klas ook een groep aanmaken. De groepsleden moeten wel eerst zelf een account hebben! Voordeel is dat je daarmee een quizlet voor één klas kunt openstellen. 
De eenvoudige versie van het programma is - zoals gezegd - gratis (je hoeft geen nieuw wachtwoord te maken, maar kan hiervoor je Facebook account gebruiken). In de gratis versie kun je trouwens een onbeperkt aantal flitskaarten maken en is het aantal groepen beperkt tot acht. De gratis versie biedt de mogelijkheid om afbeeldingen van Flickr te gebruiken. In de betaalde versie kun je ook eigen afbeeldingen toevoegen en krijg je geen reclame. Als je slim bent omzeil je de laatste beperking door eerst jouw afbeeldingen op Flickr te zetten en ze dan te importeren.

Er is veel aandacht voor het programma: Onder meer Vives en de COS van december 2011 (in Mediatheek) maakten er ruimte voor vrij.
Een goede handleiding van Herman van Schie vind je hier. Zie voor de demo:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten