dinsdag 10 januari 2012

Lesidee: slavernij

Heb je enig idee hoeveel slaven er voor jou aan het werk zijn, wereldwijd? Deze intrigerende vraag kun je op Slaveryfootprint  voor jouw specifieke situatie laten berekenen. Enkel door te consumeren houden we dit systeem van onderdrukking met z’n allen in stand. De leerling vult in 11 vragen onder meer in hoe zijn/haar huis er uit ziet, wat er in zijn of haar kledingkast hangt en wat zijn/haar eetpatroon is. Uiteindelijk leidt dat tot een getal dat het aantal slaven aangeeft die  voor het consumptiegedrag van die leerling hebben gewerkt. Onvermijdelijk zet dit aan tot nadenken over ieders consumentengedrag.
Lekker Goedkoop is een spel voor de onderbouw voortgezet onderwijs. In het spel is er een koppeling naar extra informatie op de site van het Klokhuis. Lisa en Sergio hebben een nieuwe oufit nodig die de leerling gaat ontwerpen en betalen. Maar aan het begin van het spel heeft de leerling maar € 100. De speler krijgt veel informatie over de moderne slavernij en ontdekt hoe moeilijk het is om de omstandigheden in de productielanden te veranderen met het beschikbare budget. Door kinderen zelf te laten experimenteren met het mechanisme waarop moderne slavernij gebaseerd is, gaan ze begrijpen hoe het werkt. Bovendien ontdekken ze via het spel dat er ook in de realiteit een verband bestaat tussen de arbeidsomstandigheden aan de andere kant van de wereld en de spullen die wij kopen. Spullen die soms zo lekker goedkoop zijn. Ik had alleen aan schoenen al een bedrag van € 51 uitgegeven door te zorgen dat de mensen in Brazilië en Marokko onder normale omstandigheden konden produceren. Confronterend. Iedereen kan het spel zo spelen, als je je bevindingen ook wilt bewaren, dan moet je de leerlingen laten aanmelden.
Dit spel wordt trouwens ook uitvoerig in de COS van december 2011 besproken. Je kunt deze lenen in de Mediatheek of het wachtwoord voor de site van COS via de Mediatheekwebsite in vszutphen ophalen. Met het wachtwoord kun je het COS-artikel (met links) te downloaden.
In 2003 werd er door Schooltv al een serie uitgebracht over de geschiedenis van de slavernij. Een bijbehorende vragenlijst is door leerlingen zelfstandig te doorlopen. Aan de hand van acht vragen en documenten kruipt de leerling in de huid van een slaaf en leert zo over de overtocht van de slaven en hoe deze zelf dachten over hun situatie. 

Lekker Goedkoop is gelijktijdig met twee NTR-series over het onderwerp ontwikkeld. Deze series bieden prachtig achtergrondmateriaal om het onderwerp in de klas te behandelen. Slavernij in verleden en heden wordt behandeld in De Slavernij en in De Slavernij Junior. De onderwerpen van de laatste serie zijn: Slaven, Suiker, Touw, Steen, Vuilnis en Kinderhandel. Gekoppeld aan de NTR-serie De Slavernij heeft het kanaal Geschiedenis 24 een dossier beschikbaar. Hier wordt je dan weer verwezen naar onder meer een dossier over de afschaffing van de slavernij van de Koninklijke Bibliotheek, waar je weer veel verwijzingen naar (jeugd)literatuur vindt.

bron: Slavevoyages.org


Op Slavevoyages tenslotte vind je een database met cijfermateriaal over de Trans-Atlantische slavenhandel en informatie over bijna 35.000 slaventochten. Vooral op het aangeboden fotomateriaal en op de algemene kaarten op de site wil ik je hier attenderen. 

bron: Slavevoyages.org

Nog meer uitgewerkt lesmateriaal over slavernij kun je vinden in de COS van november 2011 onder: lesideeën VO. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten