dinsdag 28 februari 2012

Online Meldknop



Uit het onderzoek Verst(r)ikt in het net, jongeren en ouders over hulp bijonline problemen (Marion Duivel, 2012) onder ruim 1000 jongeren tussen 11 en 16 jaar blijkt dat een kwart van de jongeren wel eens online is gepest en 14% zegt wel eens gehackt te zijn waarna er vervelende mails of foto's uit hun naam zijn rondgestuurd. Meisjes (30%) hebben hier vaker last van dan jongens (19%) Jongeren op het VMBO hebben meer met pesten te maken (29%) dan jongeren op de HAVO (25%) en het VWO (17%). De meeste jongeren roepen als eerste de hulp in van hun ouders wanneer ze met pestgedrag op internet worden geconfronteerd. Ook bij andere problemen gaan jongeren bij voorkeur naar hun ouders voor advies en informatie. In het onderzoek wordt ook onderzocht wat de ouders op hun beurt doen als deze problemen zich voordoen. 
97% van de jongeren en 97% van de ouders vindt een online meldknop een goed idee. Jongeren willen er graag een omdat ze dan weten waar ze terecht kunnen en er gerichte hulp kunnen krijgen. Ook als ze het niet aan hun ouders durven te vertellen is de meldknop een hele goede en ook veilig uitkomst. Ouders zien de meldknop als extra bescherming voor hun kinderen, zodat ze altijd ergens terecht kunnen, maar willen wel graag op de hoogte zijn als hun kind problemen heeft. De meldknop - waarover ik hier ook al eerder schreef - is nu eindelijk een feit. Je kunt hem thuis vanaf de site downloaden en installeren in je browser. Er verschijnt dan rechtsboven in je browser een icoontje - en zodra er iets op internet gebeurt waar je vragen over hebt, klik je op dat icoontje. Dit leidt je naar een website die informatie, hulp en advies biedt wanneer je iets vervelends meemaakt op internet. Via dat portaal wordt je doorgestuurd naar de organisatie die je met je vraag kan helpen. De site is een initiatief van Digibewust en het Meldpunt Kinderporno op Internet en wordt ondersteund door de Kindertelefoon, Pestweb, Meldpunt Discriminatie Internet en Vraaghetdepolitie.nl. We zullen op school de meldknop op alle leerlingenpc’s beschikbaar maken.


Marion Duivel geeft in het boven genoemde onderzoek (samenvatting) een top 5 van problemen: gehackt worden; opgelicht worden; gepest worden, gediscrimineerd en bedreigd worden; privéfoto’s van jou die openbaar worden gemaakt en ongewenste ontmoetingen na digitaal contact. Om je verder te verdiepen in wat jongeren meemaken op het internet noem ik hier ook nog een nieuw initiatief voor opvoeders: op de site New Kids on the Web vertellen acht tieners over hun digitale leven en wat zij daar zoal meemaken. Daarnaast geven hier deskundigen als Remco Pijpers (Mijn Kind Online) en Marjolijn Bonthuis (Digibewust) advies over internetopvoeding. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten