dinsdag 11 september 2012

Alles over de Nederlandse taal

De Wereld Van De Nederlandse Taal (DWVDNT) is de jongerenwebsite van de Nederlandse Taalunie. De site is opgezet als een spoornet. Reis mee van station naar station om meer te weten te komen over de wondere wereld van woorden, taalkunstenaars, het Nederlands als wereldtaal, dialecten of de geschiedenis van het Nederlands. Voor diepgravende informatie is er het Kennisstation. Wanneer werd bijvoorbeeld de eerste Nederlandse Ridderroman geschreven en door wie? Wat is de link van de Nederlandse taal met het Bahasa Indonesia? Misschien ga je in Groningen wonen en wil je een cursus Gronings volgen? Op de site kun je ook de boekenzoekerwidget downloaden en vullen met je eigen inhoud voor je site of blog. Een leuke opdracht!


De talenquiz is een onderdeel van De Taalstudio. Als je je als docent abonneert krijg je elke maand een nieuwe quiz + antwoorden. Het archief van de Talenquiz vind je hier. Verder is er over het thema taal ook nog Alles over taal, de taalsite van ThiemeMeulenhoff voor leerlingen en docenten Nederlands. Op de site vind je actuele lesbrieven met taalopdrachten. Van Taaluniversum (net als DWVDNT van de Nederlandse Taalunie) is er de Leermiddelengids Nederlands.

Geheel aansluitend op dit digitale geweld aandacht voor het boekje Wat zeg je? van Jenny van der Toorn-Schutte. Het is te leen in de Mediatheek. Het boekje - dat overigens niets met bovengenoemde sites heeft te maken - staat boordevol leuke wetenswaardigheden over taal en behandelt weer heel andere onderwerpen. Hier komen onderwerpen aan bod als: Hoe praten dove mensen? Verder worden taalspelletjes en geheimtaal behandelt en wordt de vraag gesteld of dieren ook praten. Wat zeg je? richt zich vooral op de middenbouwleerling. Verder nog in de Mediatheek: Het Taalboek van de eeuw met de kleurrijkste taalfeiten uit de twintigste eeuw en de Taalalmanak met vijftig leuke en leerzame artikelen over taal. Genoeg materiaal dus voor een boeiende les. Op de hoogte blijven? Volg het station weblog van DWVDNT. Leerlingen die gegrepen zijn door taal kunnen zich trouwens melden als redactielid van DWVDNT.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten