dinsdag 11 februari 2014

Video's voorzien van vragen

Wat zou het toch mooi zijn als ik een (YouTube)filmpje zou kunnen voorzien van (meerkeuze)vragen. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat deze overpeinzing bij veel docenten leeft. Goed nieuws, binnen YouTube kun je al geruime tijd - als je tenminste zelf content upload - vragen toevoegen aan je video’s. Het betreft hier echter een Bèta-versie (altijd oppassen) en daarbij is het ook niet handig dat je video’s van derden niet van vragen kunt voorzien. Je moet dus eerst zelf je video maken en waarschijnlijk is dat voor velen van ons nog een brug te ver. De handleiding van de Editor voor videovragen in YouTube vind je overigens hier.

Je kunt beter de tool Educanon gebruiken. Hiermee kun je elk filmpje dat op YouTube (Vimeo, TeacherTube) is verschenen van vragen voorzien. Het huidige Educanon is nog steeds in Bèta-versie, dus oppassen dat je niet direct een hele bibliotheek gaat aanleggen. De tool werkt echter als een trein. Je kunt Educanon ook eenvoudig koppelen aan ons vszutphen-account. Log daarvoor in met de optie Google-account. Vervolgens ga je aan de slag. Je voert eerst het internetadres van een YouTube-filmpje in dat door Educanon wordt ingelezen. Is dat gebeurd dan kan het filmpje in Educanon worden afgespeeld. Op het moment dat een meerkeuzevraag moet verschijnen stop je het filmpje en voeg je de vraag en antwoordmogelijkheden in. Tevens moet je aanvinken welk antwoord het juiste is. Nadat dit is gebeurd wordt de vertoning van het filmpje vervolgd en herhaalt bovenstaande zich voor de overige vragen. Zijn alle vragen ingevoerd dan wordt een internetadres gegenereerd waarmee het filmpje met anderen kan worden gedeeld. Dat adres vind je onder Lessons. Ga dan met de muis op je filmpje staan en klik op Share and embed. Je vind hier het unieke internetadres. Ook is het mogelijk om een HTML-code op te vragen waarmee het filmpje in embedded vorm op eigen website of weblog kan worden opgenomen.
Stuur de url vervolgens op naar wie je maar wilt en die personen kunnen dan het filmpje bekijken en de vragen beantwoorden. Het afspelen van een filmpje stopt automatisch op het moment dat een vraag verschijnt. Na een klik op het gekozen antwoord en de bevestiging van de keuze verschijnt er feedback en is te zien of het juiste antwoord is gekozen. Je kunt de link ook sturen naar een beperkte groep (klas), maar dan moet wel iedereen eerst een account aanmaken bij Educanon. 




Blubbr is eveneens een gratis tool waarmee je quizzen kunt maken van verschillende YouTube video’s. Dat kan van een video zijn die je zelf ooit hebt geüpload naar YouTube, of van elke andere video die op YouTube staat. Aanmelden bij Blubbr kan door je Facebook- of Twitter-account te koppelen of door een eigen e-mailadres op te geven. Je eigen quiz maken gaat zeer eenvoudig door een YouTube video te zoeken en hier je vragen en mogelijke antwoorden aan toe te voegen. Elk fragment kan maximaal 20 seconden duren, waarna een vraag volgt. Interessant is hier dus dat je een combinatie kunt maken van verschillende YouTube-video’s. Je moet tenminste vijf vragen in je hele quiz opgeven. Deze quizzen worden bij Blubbr ‘Trivs’ genoemd. Je haalt punten bij het goed beantwoorden van een vraag. De Trivs kunnen via verschillende sociale media gedeeld worden met anderen: Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, of email.
Hoe werkt een quiz bij Blubbr? Wanneer je als leerling een stukje video hebt gekeken volgt er een meerkeuzevraag. Als je de vraag hebt beantwoord gaat de video weer verder tot je de volgende vraag tegenkomt. Enzovoorts. Er is een spelvorm aanwezig, want de score is afhankelijk van hoe snel je het juiste antwoord invult.



Tenslotte: ook met ESL Video kun je van bijna elke video op internet zelf een online quiz maken. Deze tool oogt echter wat ouderwetser. Ik besprak deze tool hier al eerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten