maandag 15 september 2014

Betrek jongeren bij de democratie

De democratie wordt elk jaar gevierd op 15 september, op de Internationale Dag van de Democratie. Deze dag dient ons eraan te herinneren dat de noodzaak van het bevorderen en beschermen van de democratie nog altijd even urgent is, zeker in de huidige roerige tijden. De Internationale Dag van de Democratie werd door de Verenigde Naties in 2007 in het leven geroepen en werd voor het eerst gevierd in 2008. 15 September 1997 was de dag dat de Interparlementaire Unie (een wereldorganisatie van parlementen) een Universele Verklaring voor de democratie aannam, waarin de beginselen van de democratie, de elementen en de uitoefening van een democratisch bestuur staan beschreven. Ook in Nederland wordt deze dag gevierd om mensen te laten beseffen hoe belangrijk het is dat ze in vrijheid hun stem kunnen laten horen. Het thema van dit jaar is 'Engaging Youth on Democracy'. Hoe kunnen we jongeren meer betrekken bij democratie?

Als je dit thema - dat natuurlijk ook morgen, de derde dinsdag in september speelt - in de klas wilt behandelen kun je gebruik maken van onder meer verschillende Teleblikpagina’s. Teleblik heeft videomateriaal geselecteerd op een pagina over de Internationale Dag van de Democratie en een over Prinsjesdag. Inleidend materiaal over democratie vind je ook op Schooltv en op de site van de Derde Kamer. Videomateriaal over de Grondwet vind je hier.

In het domein Mens en maatschappij stelt Kerndoel 44: De leerling leert op hoofdlijnen hoe het Nederlandse politieke bestel als democratie functioneert en laat zien hoe mensen op verschillende manieren bij politieke processen betrokken kunnen zijn. Dit kerndoel kun je ook uitstekend behandelen bij een les over Prinsjesdag. Achtergronden van Prinsjesdag vind je op de site van Parlement en Politiek en op de site van de Rijksoverheid, waar je tevens lesmateriaal aantreft. Werkbladen en docentenmateriaal vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten