donderdag 11 september 2014

Eindelijk rust!

In een eerdere blogpost signaleerde ik een wereldwijde trend die tegen het digitale geweld in juist de positieve kanten van een offline leven wil benadrukken. Ik gaf toen enkele voorbeelden van offline-projecten en publicaties over ervaringen. Deze trend zet door, in juli 2014 riep de Nationale Academie voor Media & Maatschappij nog iedereen op om zondag 6 juli offline door te brengen. “Dat is hard nodig omdat de jeugd nog maar moeilijk weerstand biedt tegen alle online verleidingen zoals gamen, Facebook en Whatsapp. Dit gaat soms zelfs gepaard met verminderde eigenwaarde, stressgevoelens, depressie, angsten en slaap- en concentratieproblemen”, aldus de Academie. Je kunt trouwens over deze zaken meer lezen op de speciale site ikbenoffline.nl.

Met de verbouwing die in de zomervakantie op onze school plaatsvond speelt de Mediatheek van de Vrijeschool Zutphen nu ook in op deze trend naar een herwaardering van offline. Op de begane grond hebben wij nu naast het computerlokaal en de Mediatheek een stilteruimte gerealiseerd. De verschillende functies van de Mediatheek hebben hiermee een duidelijker plek gekregen. Er is een nieuwe balans gevonden tussen het gebruik van sociale media én de behoefte om ook los te zijn van deze sociale media. Er was al langer grote interesse bij de leerlingen om in een stilteruimte individueel en rustig te kunnen werken. Dit terwijl er ook nog steeds de behoefte bestaat aan een ruimte voor groepjes, waarin ook gepraat kan worden en waar ICT-faciliteiten aanwezig zijn.

De huiswerkplek met Bibliotheek is nu een prikkelarme omgeving geworden waarin mobieltjes, Facebook, etc. even geen rol spelen. De mobiel moet dan ook uit en mag niet worden gebruikt. Hier leert de leerling op een prettige, ontspannen manier aan een stille werkplek. De stilteruimte is fysiek geheel afgescheiden van de ruimte waar de computers staan. Ook in deze computerruimte vind je trouwens nog enkele “analoge” werkplekken aan tafels, maar in deze ruimte heerst geen strikte stilte. Leerlingen werken hier immers veelal in groepjes aan de computers aan een opdracht, vaak met gebruikmaking van ICT.Het computerlokaal is nu gelukkig ook fysiek verbonden met de Mediatheek, zodat de Mediatheekmedewerkers het lokaal weer beter kunnen beheren en monitoren. Ik wil hierbij dan ook gebruik maken van de mogelijkheid om de medewerkers, die zich in deze vakantieperiode hebben ingezet om een en ander te realiseren, te bedanken. Bedankt, ook namens de leerlingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten