vrijdag 2 september 2011

Hoe zit het ook al weer met het auteursrecht?

Denk jij dat je weet wat wel en niet mag met bijvoorbeeld (her)gebruik van video in het onderwijs? Doe dan eens de copyright check voor het hoger onderwijs van de SURF foundation (SURF is zeg maar het Kennisnet van het Hoger Onderwijs). De check behandelt (her)gebruik van video en film binnen een onderwijsinstelling in een negental vragen. Natuurlijk, het is niet helemaal vergelijkbaar met onze situatie, maar een dergelijke check bestaat er helaas niet voor (docenten van) het voortgezet onderwijs. Wel is er KoppieCopy een project specifiek voor leerlingen van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. KoppieCopy probeert de jongeren wegwijs te maken op het terrein van auteursrechten, met als doel om jongeren te leren hoe zij kunnen blijven downloaden, knippen, plakken en remixen zonder daarbij buiten de kaders van de wet te treden. En passant leren zij daarbij ook een eigen mening te vormen over het vrije hergebruik van andermans content, en van hun eigen werk door anderen. KoppieCopy bestaat uit drie stappen. In de eerste stap maken de leerlingen zich de nodige basiskennis eigen over auteursrecht, leren zij over het ontstaan van het idee dat creatief werk eigendom kan zijn, en over recente ontwikkelingen om zelf flexibel met de bestaande wetgeving om te gaan: Creative Commons Licentie en open content. Voor kennisoverdracht wordt gebruikgemaakt van een zogeheten ‘Webwalk’, een interactieve les. Dan zou nog een les discussie en debat kunnen volgen en het remixen van een film (100 minuten). Voor docenten is een volledige handleiding van dit project beschikbaar van deze lessen met casussen en achtergrondinformatie.


Het voortgezet onderwijs heeft ook een geheel eigen website gewijd aan de regels van het auteursrecht voor scholen. De SURF foundation heeft gekoppeld aan de boven genoemde check ook een website gewijd aan dit thema. Op 21eDingen van de SURF Academy vind je onder Ding 15 stapsgewijze uitleg over onder meer de Creative Commons Licentie.

Eerder blogde ik – in verband met het auteursrecht - al over vrij (of onder Creative Commons Licentie) te gebruiken beeld en geluid. Ik kan nu weer een tweetal sites aan de reeks toevoegen namelijk allereerst: honderden muziektraks vrij te gebruiken onder de Creative Commons Licentie. En dan nog de Soundbible, honderden rechtenvrije geluidseffecten, vaak wel met verplichte bronvermelding. Kijk onder de tag ‘vrij geluid’ links op de pagina voor alle eerder genoemde sites.

1 opmerking:

  1. We stumbled over here different website and
    thought I should check things out. I like what I see so i am just
    following you. Look forward to looking into your
    web page for a second time.

    BeantwoordenVerwijderen