vrijdag 16 september 2011

Nieuwe website EYE

Op Film in Nederland is veel bijzonder historisch materiaal nu voor het eerst te bekijken. In de nabije toekomst wordt de site uitgebreid met recente Nederlandse films. Op de site zijn opmerkelijke verhalen en anekdotes te vinden over circa 2300 vroege Nederlandse films. De meeste films die bewaard zijn gebleven, kunnen gratis bekeken worden. Op dit moment bestrijkt de website de periode 1896 tot en met 1923, vanaf de introductie van de film in Nederland. De komende tijd zal de site worden uitgebreid met de geschiedenis van de speelfilm, experimentele film, animatiefilm, en films uit en over Nederlands-Indië. Samen geven deze onderdelen straks een uitgebreid beeld van de volledige Nederlandse film- en bioscoopcultuur.
De filmgeschiedenis wordt beschreven in meer dan zestig thema’s, van de kunstfilm tot stredenfilms. Er is verder een tijdslijn met belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. In de rubriek Wie is … maken we kennis met belangrijke figuren uit de Nederlandse film.
In The scene machine kun je een eigen playlist maken. Je kiest een aantal losse trefwoorden of een reeds samengestelde speellijst en vervolgens schotelt The Scene Machine je steeds opnieuw een combinatie van filmbeelden voor.

Niet bij elke filmbeschrijving in de database op de site kan een film worden bekeken, omdat lang niet alle films beschikbaar zijn: 80% van de Nederlandse films is verloren gegaan. Naar schatting zijn ongeveer 500 films vanaf de eerste filmvertoning tot 1923 bewaard gebleven; ruim 270 daarvan kunnen op de site bekeken worden en van nog eens circa 50 films is een fragment te zien. Vaak is het dan mogelijk om door te klikken naar video-on-demandsite Ximon, waarover ik al in april blogde. Film in Nederland spant zich in om datgene wat wel bewaard is gebleven, zo toegankelijk mogelijk te maken voor specialisten en het grote publiek.

Bron: Informatieprofessional.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten