woensdag 9 november 2011

Google: volg het nieuws

Het is voor ons als Google-apps gebruikers belangrijk om veranderingen die Google initieert te volgen. Ook is het goed om de ontwikkelingen van de door bijna alle leerlingen gebruikte Google-zoekmachine nauwlettend in de gaten te houden. Leerlingen worden overspoeld door informatie. Ze moeten leren om die te selecteren en te verwerken tot zinvolle kennis. Goed zoeken is daarbij van groot belang. Daarin slagen ze echter niet zo goed, dat merken wij dagelijks. In Informatie Professional (IP) 11 van november 2011 las ik dat Google dat nu ook zelf inziet en actie gaat ondernemen. Uit eigen onderzoek van Google blijkt – aldus IP - dat de meeste internetters niet goed kunnen zoeken. Ik kan redelijk zoeken, maar kon het onderzoek nergens vinden. Maar goed dat terzijde. Google is door dit gebrekkige zoekgedrag begonnen met cursussen informatievaardigheden. Het bedrijf geeft (nog vooral in de Verenigde Staten) cursussen aan docenten en informatieprofessionals. Via het web kun je echter ook hier op school je voordeel doen met het aanbod aan online cursussen
Het vreemde van dit nieuws in IP is echter dat het helemaal niet nieuw is. Google richt zich zeker al vanaf 2009 via Google Apps for Education op het onderwijs. Op het officiële Google blog werd toen al gemeld dat Google zich op scholing en het onderwijs wil richten. Je kon al complete lessen vinden op Google Apps for Education en natuurlijk zou Google Google niet zijn als de lessen niet nauw verweven zijn met apps als: agenda, documenten, formulieren etcetera. Hoe al die apps werken wordt je trouwens prima uitgelegd op een Engelstalig blog dat speciaal gericht is op docenten die Google gebruiken.

Enkele cursussen die in bovenstaand bericht uit IP zijn genoemd zijn goed te gebruiken. De cursussen bevatten een breed scala aan onderwerpen zoals de basis van het web, de verschillende zoekmachines van Google en zoekoperatoren. De lessen zijn onder een Creative Commons-licentie openbaar gemaakt. 
Goed zoeken en ook begrijpen hoe de zoekmachine van Google werkt wordt steeds belangrijker, want Google denkt ongewild met je mee! Google bepaalt sinds kort voor de gebruiker of hij of zij verse zoekresultaten krijgt of meer statische. Wie bijvoorbeeld informatie over de Olympische Spelen zoekt, krijgt informatie over de Spelen van 2012 omdat Google ervan uitgaat dat de gebruiker op zoek is naar actuele informatie over het komende sportevenement. “Search results, like warm cookies right out of the oven or cool refreshing fruit on a hot summer’s day, are best when they’re fresh. Even if you don’t specify it in your search, you probably want search results that are relevant and recent”, aldus het weblog van Google hierover.
Ook heeft Google ondertussen Geavanceerd zoeken beneden op de pagina geplaatst. Dus, als je het ondertussen kwijt was en behoorlijk in paniek, kijk linksonder. Alle cursussen ten spijt wordt het ons natuurlijk op deze wijze niet makkelijker gemaakt. De Booleaanse operator +, waarmee de zoeker Google kon dwingen naar bepaalde woorden te zoeken (+klaver), is ook afgeschaft. Nu moet je "klaver" gebruiken om precies bij dat woord uit te komen. Het vermoeden bestaat dat het plusteken is afgeschaft omdat Google de plus exclusief voor de nieuwe dienst Google+ (concurrent Facebook) wil gebruiken. Google werkt Google hier eigenlijk een beetje tegen. Goed zoeken heeft dus niet alleen te maken met het volgen van een cursus, maar ook met het volgen van het nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten