donderdag 17 november 2011

Mediawijsheid

Volgende week is het de week van de Mediawijsheid. Dit jaar is het thema media-opvoeding; de communicatie over media tussen jonge kinderen, hun ouders en leerkrachten. Een item waar ik regelmatig over blog en waar je hier dus ook veel informatie over kunt vinden. Kinderen lijken redelijk mediawijs, maar ze gebruiken niet altijd alle mogelijkheden en onderschatten hun mediagedrag. Media ervaren en er samen met hun opvoeders over praten maakt kinderen wijzer! Landelijk wordt in de groepen 7 van het primair onderwijs Mediamasters gespeeld. De mogelijkheden en risico’s van media worden hier in een spelvorm behandeld. De Graafschapbibliotheek in Zutphen besteed naast Hyves ook aandacht aan ‘Twitteren voor dummies’.
Als je als docent op school aandacht wil besteden aan Mediawijsheid kun je leerlingen bijvoorbeeld de volgende quiz laten spelen. Misschien is het handig om voordat je begint zelf eens te kijken waar je staat. Voor leerkrachten in het primair onderwijs is hiervoor een online workshop van Kennisnet, die echter ook nuttig is voor docenten in het vo. Nuttig is ook de mediawijsheidmeter. De Meter is het initiatief van de Nationale Opleiding MediaCoach, waar inmiddels meer dan 500 (waaronder ondergetekende) onderwijs- en bibliotheek- en mediatheekprofessionals zijn opgeleid tot Nationaal MediaCoach. De Nationale MediaWijsheidmeter test in 20 vragen je kennis over media(wijsheid).

Mocht je dieper willen gaan en je net als de bibliotheek Zutphen op Hyves willen richten, dan is er het Hyves lespakket Veilig leren Hyven, een initiatief van Hyves, Mijn Kind Online en Sensoa. Het pakket bevat 10 lessen, maar ook veel adressen en beeldmateriaal. Ook voor ouders biedt dit pakket een schat aan informatie, je vindt er filmpjes, een verklarende woordenlijst en krijgt een aardig beeld van de do’s and dont’s van Hyves.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten