dinsdag 12 juni 2012

Bespaar met printen

Het komt nogal eens voor dat leerlingen (en docenten) pagina’s van websites proberen uit te printen. Dat gaat echter niet zonder meer! Alle toeters en bellen van de webpagina komen vaak mee en dat kost veel papier en inkt. Tekst selecteren en dan printen lukt ook lang niet altijd. Knippen en plakken is vaak de gekozen oplossing, maar dan neem je vaak ongewenste lay-out mee. Het resultaat is dan natuurlijk niet goed, waarna alsnog wordt gepoogd om er in Word of een andere tekstverwerker iets moois van te fröbelen. Dat kan echter anders! 

PrintFriendly is bijvoorbeeld een handige tool. Wanneer je webpagina's wilt afdrukken kopieer je de url in het daarvoor bestemde tekstveld van PrintFriendly om vervolgens op Print Preview te klikken. Je ziet dan het artikel zonder toeters en bellen en ook zonder reclame. Je kan dan nog de afbeeldingen bij het artikel verwijderen, de grootte van de letter aanpassen, het artikel opslaan als PDF of mailen. Gedeelten van de tekst kunnen ook vóór het printen nog verwijderd worden. Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt meestal prima, maar Printfriendly heeft met sommige webpagina’s moeite. Bij artikelen van nu.nl gaat de applicatie soms zelf in de tekst selecteren waarna een uitgekleed artikel overblijft. Soms mis je de header, soms een gedeelte van het artikel. Er zit geen logica in. Dat is natuurlijk jammer, maar meestal werkt hij goed. Je kunt de tool eventueel toevoegen aan je browser.

Print what you like is een andere tool. Deze applicatie geeft echter in eerste instantie de hele pagina - met advertenties, etcetera - weer.Voordat je afdrukt kun je wel weer allerlei bewerkingen doen, zoals advertenties of afbeeldingen verwijderen. Maar je kunt ook juist een afbeelding of een deel van de pagina isoleren en uitprinten. Als de tekst in grote letters is geschreven, kan je hem met Print What You Like ook kleiner maken of andersom. Je bent ook niet gebonden aan het originele lettertype. Verder kun je ook een aantal pagina's (van dezelfde of andere sites) onder elkaar zetten en samen afdrukken. Wie het bestand wil bewaren om later nog eens te bekijken, kan het opslaan als PDF. Je kunt ook hier de tool als favoriet opnemen in Internet Explorer of toevoegen aan Google Chrome.PDFmyUrl is een tool waarmee je eigenlijk alleen een PDF van de webpagina maakt. Die kun je dam printen, maar een echte oplossing is dit niet, want een simpel artikel kost je al gauw 4 of 5 pagina’s. Wat wel heel mooi is, is dat je in je PDF opmerkingen kunt plaatsen en de tekst kunt markeren. Voor het doen van onderzoek is dit dus eigenlijk een heel handige tool. Vervolgens sla je zo de door jouw geselecteerde artikelen op.

Gaat het je maar om een deel van een webpagina of een logo of afbeelding of wat dan ook. gebruik je in Windows 7 het Knipprogramma. Je kunt de screenshots opslaan als gif-, jpg-, png- en HTML-bestand. Werk je nog met XP dan kun je daarvoor het gratis Snippy downloaden en installeren (Bron: André Manssen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten