dinsdag 23 oktober 2012

Lesidee: Echt gebeurd, persoonlijke verhalen over en voor jongeren in woord en beeld

Op het Cinekid Festival werd vorig jaar een nieuw platform voor jeugddocumentaires gepresenteerd: Z@pp Echt Gebeurd, een initiatief van de VPRO en Z@pp. Dit platform bestaat nu 1 jaar. De documentaires komen uit de traditie van Kids & Docs, een workshop van Cinekid, IDFA en het Mediafonds met medewerking van Z@pp en de publieke omroepen. Dit traject is gericht op de talentontwikkeling van jeugddocumentairemakers. De bijna tweehonderd films die na een jaar op Z@pp Echt Gebeurd zijn verzameld, tonen de rijkdom en variatie van een unieke (jeugd)documentaire traditie. Onder het motto Echte kinderen: Echte verhalen worden hier documentaires gebundeld in negen thema’s: vriendschap, liefde, sport, school, familie, geloof, lijf & gezondheid, vrije tijd en geschiedenis. Stuk voor stuk zijn het persoonlijke verhalen over kinderen en hun leefwereld, zo te gebruiken in de les om een lastig onderwerp in te leiden en bespreekbaar te maken. De documentaire films op Echt gebeurd duren ca. 15 minuten per titel en zijn gericht op groep 6,7 en 8 van het primair onderwijs en de brugklassen van het voortgezet onderwijs.



Een persoonlijk onderwerp bespreekbaar maken in de klas kan ook met de Slash-boekenreeks voor 15+ van Querido over het echte leven. Slash-boeken zijn boeken van bekende schrijvers geschreven op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere. De schrijver en de jongere werken heel nauw samen, de een als 'verteller', de ander als schrijver. Beide namen staan op het omslag, met een grote Slash ertussen. Per jaar verschijnen er twee of drie nieuwe titels.



Echt gebeurd kan moeilijke thema’s inleiden en bespreekbaar maken in de les, maar heeft ook een dubbele bodem: de leerling maakt kennis met het genre documentaire en wordt mediawijzer. In een documentaire wordt altijd iets behandeld dat echt is gebeurd. De leerling leert met de bijbehorende lesbrief kijken naar de stijlmiddelen die zijn gebruikt en gaat ook daadwerkelijk zelf aan de slag. Met hulp van de zogenaamde Mixer kunnen leerlingen eventueel een filmpje voor de Echt Gebeurd site maken. Combineer hiervoor wel eigen (zelf gemaakt) plaatjes, geluiden en video tot een filmpje of gebruik die van Z@pp. Dit in verband met auteursrechten. Op de docschool van het IDFA kun je trouwens meer lesmateriaal voor het VO vinden en documentaires bekijken die door jongeren zijn gemaakt. Er is ook een interactieve introductieles Wat is een doc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten