dinsdag 30 oktober 2012

Verlies of diefstal van je mobiel

Je mobiel is een gewild item bij dieven en het levert een hoop ellende op als je kleine vriend wordt gestolen. En bedenk: verlies of diefstal vindt plaats bij een op de vijf Nederlanders. Er is echter hoop! Als het aan Minister Opstelten van Justitie en Verhagen van Economische Zaken ligt, gaan telecomoperators vanaf volgend jaar gestolen mobiele telefoons blokkeren op hun netwerken. Hiermee worden de gestolen mobiele telefoons waardeloos en onverkoopbaar. In meerdere landen, waaronder België en het Verenigd Koninkrijk, is het nu al mogelijk om het IMEI-nummer van je telefoon te blokkeren. Alle mobiele apparaten hebben namelijk altijd een zogenaamd uniek IMEI-nummer, wat staat voor International Mobile Equipment Identity. De blokkering van je IMEI-nummer heeft in die landen geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal slachtoffers van deze vorm van criminaliteit. De Nederlandse telecomoperators melden dat er vooralsnog alleen gesprekken zijn en er nog goed moet worden gekeken naar de haken en ogen van deze maatregel. Zo is het nog de vraag wanneer een toestel wordt geblokkeerd? Moet dit direct gebeuren bij een aangifte of kan de consument dit ook zonder aangifte doen. Ook zullen er situaties ontstaan waarbij een telefoon weer terugkeert bij de rechtmatige eigenaar en zal het toestel weer moeten worden gedeblokkeerd. Hierover moeten allemaal duidelijke afspraken worden gemaakt.



Wat kun je nu, tot de regeling van kracht wordt, zelf doen om het leed te verzachten? Beveilig je telefoon in elk geval zo goed mogelijk tegen verlies of diefstal. Een wachtwoord voor vergrendeling mag best iets moeilijker zijn dan ’1234′ of ’0000′. Stel in elk geval een wachtwoord in. Van de jongeren tot 30 jaar hebben trouwens slechts 40% de mobiel beveiligd met een wachtwoord of andere vorm van vergrendeling, aldus Vodafone. Maak ook een back-up van persoonlijke gegevens zoals contactenlijst, foto’s en video´s. Online diensten en apps die het maken van een back-up gemakkelijker maken, worden trouwens door slechts één op de tien Nederlanders gebruikt, aldus de Telegraaf (Telegraaf, 26 mei 2012). Deze simpele maatregelen verzachten het leed al iets.

Blokkeer bij diefstal altijd je simkaart. Vervolgens: doe aangifte. Daarvoor heb je je IMEI-nummer nodig. Als je aangifte doet van verlies of diefstal, moet je dit unieke 15-cijferige nummer opgeven. Je vindt ze bij de originele verpakking van het apparaat, bijvoorbeeld op de witte sticker met barcode op de zijkant van de doos of onder de accu op een wit stickertje, meestal ook met barcode. Heb je de originele verpakking weggegooid? Toets de combinatie *#06# (sterretje, hekje, nul, zes, hekje) in op je mobiele telefoon en het nummer verschijnt op je scherm. Vervolgens zou je je IMEI-nummer kunnen registreren op Telefooncheck. De site is een eenvoudige schakel tussen mensen die een mobieltje zijn kwijtgeraakt en mensen die er eentje hebben gevonden. Telefooncheck is opgezet door een student, maar inmiddels heeft de site de aandacht getrokken van PortingXS, de Nederlandse nummerbeheerder die voor tweederde van alle telefoonaanbieders het nummerbehoud bij overstappen regelt. PortingXS is nu partner van Telefooncheck.

Je kunt ook via een App en een code (per jaar € 17,99) Datapolice op je smartphone installeren. Nadat je de gratis App hebt gedownload en je je Controle Pagina op de site hebt aangemaakt, activeer je Datapolice met de code. Je kunt nu je smartphone (Android, Blackberry of Symbian smartphone) volledig van afstand controleren. Datapolice zorgt ervoor dat je smartphone op afstand wordt geblokkeerd, gecontroleerd en teruggevonden. Waar dan ook ter wereld. Je data, zoals foto’s, berichten, filmpjes en agenda zijn beschermd. In het uiterste geval kun je zelfs de inhoud van je telefoon wissen, wat bij diefstal of verlies toch wel een prettig gevoel geeft. Ga alleen nooit zelf achter de dief aan, maar ga altijd met je gegevens naar de politie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten