dinsdag 20 november 2012

Lesidee: Sprekende Avatar

Met Voki kun je sprekende avatars maken. Een avatar is een personage, een afbeelding van een persoon, die iemand of iets representeert op het internet. Dat kan - in ons geval - een docent zijn of een leerling. Een avatar bij Voki heet een Voki. Een Voki kun je een gezicht geven, bewerken en van kleding en sieraden voorzien. Je kunt de Voki een tekst van maximaal 600 karakters laten uitspreken. Dat kun je doen door zelf een tekst in te spreken (niet langer dan 60 seconden), maar de tekst intypen en dan een Nederlandse- of anderstalige stem kiezen kan ook. Je drukt op Play en de Voki spreekt jouw tekst uit. Je kunt de Voki embedden in een website, PowerPoint of blog. Een Voki biedt mogelijkheden voor allerlei vakken. De Voki-website heeft een aparte rubriek met lesplannen om je op ideeën te brengen. Ook is er een ‘Teacher's Corner’, een forum waarin docenten zaken uitwisselen. Voki classroom is een betaalde dienst.
Het meest voor de hand liggend is om een Voki te gebruiken in het talenonderwijs. Maar jouw avatar kan bijvoorbeeld op de hoofdpagina van je klassesite ook uitleg geven over de inhoud van de site. Je kunt een Voki misschien ook het huiswerk laten voorlezen via je klassesite binnen Google-apps. Vives geeft een aantal tips voor gebruik in het klassikaal onderwijs: 
● leerlingen kunnen zichzelf presenteren in een vreemde taal via een avatar
● bij Nederlands kun je leerlingen gedichten laten inspreken. De avatars dragen de gedichten voor middels het digibord
● voor maatschappijleer of geschiedenis biedt Voki de mogelijkheid om een historisch persoon als avatar te kiezen (in de rubrieken World of Politics) en deze een bepaalde mening uit laten spreken. Hierbij zijn allerlei opdrachten denkbaar
● bij de mentorles kun je leerlingen zich via Voki laten voorstellen
● als docent kun je een avatar ook gebruiken om bijvoorbeeld instructie in te spreken 
Je kunt voor een les de Voki’s naar je toe laten sturen en dan zelf je presentatievorm kiezen. Voorbeelden zijn deze opdracht voor Frans, en deze voor Engels waarin een docent dieren uit Animal Farm laat spreken.Voki is gratis, je hoeft je niet te registreren, maar als je je Voki wilt bewaren moet je wel even de moeite nemen om een wachtwoord aan te maken. Een handleiding vind je hier. Ik vond ook nog een aardige Yurlspagina over avatars.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten