dinsdag 13 november 2012

Prezi en Popplet

Bij een presentatie wordt vaak door docenten en leerlingen automatisch gebruik gemaakt van PowerPoint. Iedereen heeft echter wel eens meegemaakt dat het bladeren door een PowerPoint-presentatie best stressvol kan zijn. Zeker als je net die ene slide zoekt en het publiek uit ongeduldige leerlingen of rumoerige ouders op een ouderavond bestaat. Ik wil je hier daarom wijzen op een tweetal (online) alternatieven die hun oorsprong hebben in het principe van mindmappen: Prezi en Popplet. Online heeft hier het voordeel dat je de presentatie makkelijk kan delen, geen gedoe hebt met usb-sticks of laptops en je hem altijd overal kan inzetten, mits er natuurlijk internet is. Is er onverhoopt geen internet aanwezig op de plek van presenteren, dan kun je je Prezi altijd alsnog downloaden als Portable Prezi en vanaf je laptop of usb gebruiken. Popplet heeft hiervoor de Poppletpresenter.

In PowerPoint werk je met slides, die je één voor één laat zien. Met PowerPoint kun je niet of nauwelijks afwijken van de volgorde van je verhaal. En ook aan het eind een overzicht geven van wat je verteld hebt, blijft lastig. Wil je je verhaal vertellen aan de hand van beelden, dan is PowerPoint beslist geen logische keuze. De slides in PowerPoint zijn perfect voor informatieoverdracht die grotendeels uit tekst bestaat – zeker als je veel opsommingen gebruikt. Prezi voegt aan presentaties een extra dimensie toe waarin je makkelijk hyperlinks, afbeeldingen en video’s kunt tonen. Een Prezi-presentatie kun je zien als een groot vel papier zonder randen waar je overheen zweeft. Je hebt de mogelijkheid om in te zoomen, waarmee je bijvoorbeeld eenvoudig hoofd- van bijzaken kan onderscheiden, of van groot (een spreadsheet) naar heel klein (de cijfers in de spreadsheet) te gaan. De details worden pas zichtbaar als die specifieke informatie aan de beurt is. De PowerPoint-presentie is opgezet van voor naar achter, de Prezi is te bedienen vanuit één centraal punt. Met de gratis versie heb je de beschikking over maximaal 100mb. Tip: laadt eens een oude PowerPoint presentatie in in Prezi en kijken wat voor effect dit heeft. Tot slot: de handigste sneltoetsen voor Prezi vind je hier. Er is een Scoop-it pagina met nieuws en een heuse Prezi-University, die tevens een blog met tips bijhoudt. Handleidingen vind je hier en hierEigenlijk is mindmapping de idee achter Prezi. Met een mindmap kunnen mensen makkelijker dingen onthouden, creatiever denken en beter associëren. Dat maakt Prezi ook heel geschikt voor brainstormsessies. De kracht van Prezi is echter vooral dat je je verhaal visueel kunt ondersteunen.
Een tool die uitermate geschikt is voor tekst én beeld - en die ook ontstaan is vanuit de idee van een mindmap - is Popplet. Popplet is - niet zoals in Prezi - te vergelijken met een camera die over een informatieveld zweeft, maar meer een grote pagina met blokjes (popples) waarop je kunt inzoomen en die je kunt verbinden. Het oogt veel rustiger en is volgens mij perfect in de klas te gebruiken als organisatietool voor aantekeningen en beeldmateriaal in je les. Je kunt plaatjes toevoegen van Flickr, Facebook en van je pc, tekeningen maken, Google Maps en video’s van YouTube toevoegen, evenals links. Maar er is natuurlijk ook altijd wat te zeuren: de toolbalk blijft hinderlijk in beeld, en als je het online opent kun je niet het volledige scherm/digibord gebruiken. Schooltv-video’s bijvoorbeeld moet je als link opnemen, omdat Popplet alleen YouTube ondersteunt. Verder kun je in de gratis versie maximaal 5 Popplets maken. Ik heb ter illustratie een Popplet gemaakt over Popplet:Hoe ervaren de leerlingen de verschillende presentatiemethoden? Presentatie-advies bureau Presensatie® deed in samenwerking met Tilburg University en Prezi University, onderzoek naar de verschillende effecten van presenteren met PowerPoint en met Prezi Het resultaat? De leerlingen die de Prezi presentatie gezien hadden werden creatiever en herinnerden zich de presentatie beter! Als dat niet mooi is!

Zie ook : Prezi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten