dinsdag 6 november 2012

Gimp en Blender

Nu ook Gimp is gestart met een magazine voor gebruikers onder de naam Gimpmagazine is het tijd om hier eens aandacht te besteden aan twee (gratis) programma’s waarmee je achtereenvolgens foto’s kunt bewerken (Gimp) en 3D-animaties kunt maken (Blender). Gratis houdt wel in dat er in beide gevallen geen professionele helpdesk is en dat de software eigenlijk wordt ondersteund door een community van gebruikers.

Gimp is een grafisch programma voor het bewerken van foto's en andere digitale beeldbewerking op de computer. De software is uitgegroeid tot een pakket dat zich eigenlijk kan meten met populaire commerciële programma's als Adobe Photoshop. Gimp is zogeheten vrije software, uitgebracht onder de GNU General Public License (GPL). De nieuwste versie is onlangs op alle leerlingpc’s op beide locaties geïnstalleerd. 




Blender is een opensourceprogramma voor het maken van 3D-computergraphics en computeranimaties. De Blender Foundation is de opvolger van het commerciële Blender Publisher. Onder de Foundation is Blender in 2002 open source geworden. Het programma is speciaal gemaakt voor 3D animatie. Je kunt op een hele vrije manier 3D modellen maken en inkleuren. Vervolgens kun je gaan animeren. Blender heeft daarnaast een breed scala aan fysieke simulaties voor vloeistoffen, rook etcetera. Je kunt zelfs interactieve 3D games maken. De Foundation heeft al langer een magazine uit onder de naam BlenderArt Magazine, waar je workshops kunt volgen en waar werk wordt getoond. Blender kent ook een grote gebruikersgemeenschap waar je met vragen en problemen wordt geholpen. Volgens een artikel op Infonu.nl heeft de software wel een hoge 'learningcurve'. Dit wil zeggen dat het in het begin heel moeilijk is om de software te leren. Dit heeft vooral te maken met de interface die er nogal vreemd uitziet voor de beginner. Door de grote hoeveelheid aan mogelijkheden wordt het ook snel duidelijk dat het lang duurt voor men alles onder de knie heeft. Als eenmaal de basis is aangeleerd, blijkt deze 'interface' echter zeer efficiënt, aldus gebruikers van de software.
In september dit jaar werd door de Nederlandse Blender Foundation de vierde Blender Film uitgebracht. Door publicatie onder een 'Creative Commons licentie Naamsvermelding' mag iedereen de film bewerken, verspreiden en afspelen, zolang de Blender Foundation maar genoemd wordt als maker van de film. Tears of Steal is de vierde open film van de Blender Foundation. De film volgt de succesvolle korte animatiefilms Elephants Dream (2006), Big Buck Bunny (2008) en Sintel (2010) op.



Blender en Gimp zijn op alle leerlingcomputers geïnstalleerd onder tools. Handleidingen vind je hier en hier voor Blender en hier en op YouTube voor Gimp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten