dinsdag 11 januari 2011

Lesmateriaal over Europa en de euro

In januari is Estland officieel toegetreden tot de eurozone. Dat betekent dat ook de Esten nu met euro’s gaan betalen. Het aantal landen in de eurozone staat daarmee op 17. Maar ondertussen is er ook een eurocrisis, zijn er bezuinigingen en tekorten. Het tijdschrift COS (in de Mediatheek) heeft elke maand lesideeën speciaal voor het vo en in januari wordt de euro behandeld. De leerlingen krijgen opdrachten over hun eigen financiele situatie, over noodgeld in de Tweede Wereldoorlog, ze kunnen een spel spelen als adviseur van de directeur van de Nederlandse Bank, etcetera. Het materiaal staat met de bijbehorende links op COS-online. Voor toegang tot het materiaal heb je een code nodig, deze code kun je vinden op de Mediatheeksite in Google-apps, onder nieuws. De code staat in een veilige omgeving in verband met auteursrechten.
Ook Teleblik heeft een dossier over de europa en de euro klaar staan. Dit beeldmateriaal vind je hier. Je hebt wel een account en digicode nodig om het materiaal te kunnen gebruiken, vraag dit aan de balie van de Mediatheek. Ook de leerlingen kunnen een account aanmaken.
Het Centrum voor Mondiaal Onderwijs heeft lesmateriaal in de vorm van een Europadebat op school. Europa is voor jongeren niet allemaal even interessant. De aanpak van fiscale fraude, de vrijmaking van de postmarkt, de aanpak van de vergrijzing, het zal wel. Maar er zijn onderwerpen genoeg die wel boeien, waarover jongeren een mening hebben, waarover ze kunnen debatteren. De site biedt hiervoor een draaiboek. Je vind hier ook filmpjes en interviews over de Europese Unie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten