vrijdag 4 februari 2011

Augmented reality: Layar en AR-code

Met de opkomst van de mobiele telefonie en WIFI (mobiel internet) zal ‘toegevoegde realiteit’ (augmented reality) een grote vlucht gaan nemen. Augmented Reality is een verzamelterm voor alle technologie waarbij de realiteit en de virtuele wereld met elkaar gecombineerd worden. Met die techniek leg je met een mobiel, een code of een speciaal daarvoor ontworpen apparaat een virtuele laag over de werkelijkheid heen. Je ziet digitale informatie verschijnen die je directe omgeving verrijkt met praktische informatie, of een grappig effect. Het is niet helemaal nieuw, je kent het eigenlijk al van voetbalwedstrijden op tv waar virtuele reclameborden naast de doelen staan.
Layar is een gratis applicatie op je mobiel die ervoor zorgt dat je de omgeving waarin je bent kunt 'scannen'. Oftewel: je staat op een bepaalde plaats, je richt je mobiele telefoon op een bepaald gebouw of locatie en je kunt op het scherm van je telefoon zien wat het voor plaats is, en bijvoorbeeld hoeveel kamers een gebouw heeft. Voor Layar heb je een mobiel nodig die uitgerust is met GPS, een kompas en een camera.



Met een AR-code roep je een virtuele laag op. Alles wat je nodig hebt is een internetverbinding en webcam.


Als het goed is herken je de code in het filmpje. Op een pak Venz hagelslag bijvoorbeeld vind je zo'n code onder de opening aan de zijkant van het pak. Probeer het maar eens uit.
Deze gadget kun je dus ook verwachten in de komende generaties methode-uitgaven. Verdiep je in de werking en (on)mogelijkheden van deze toepassing en vorm je een mening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten