dinsdag 10 mei 2011

Google Insights

Dat Google onze zoektermen opslaat vindt niet iedereen leuk. We moeten  - met deze wetenschap - dan ook mediawijs omgaan en niet meer prijsgeven over onszelf dan we willen. Je hebt overigens wel een keus, je kunt bijvoorbeeld Ixquick als zoekmachine gebruiken. Ixquick is een zoekmachine die je privacy veel beter beschermt, maar - eerlijk is eerlijk - de zoekresultaten zijn vaak wat minder. Maar goed, Google bewaart dus wereldwijd de zoektermen van gebruikers. Er is nu een tool om zelf deze gegevens te onderzoeken. Via Google Insights kun je namelijk goed verschillende zoektermen vergelijken, volgen in tijd, en zo trends afleiden. Gemeten wordt het relatieve zoekvolume (niet het aantal zoekopdrachten, maar genormaliseerd naar een schaal van 0-100), een goede graadmeter van de populariteit van een onderwerp door de tijd heen. Ik heb voor Nederland Hyves uitgezet tegen Facebook. Dat levert de volgende grafiek op:


Je ziet hier dus weergegeven dat Facebook het van origine Nederlandse Hyves in Nederland aan het naderen is. Je vindt dan op de resultatenpagina ook nog informatie per provincie en stad: Hyves is een populaire zoekterm in vooral Zuid-Holland, Facebook scoort het hoogst in Noord-Holland. Rond Schijndel zoeken ze meer op Facebook, Amsterdam is een Hyvesstad.
Dit biedt natuurlijk prachtige mogelijkheden om leerlingen eens onderzoekend aan de slag te laten gaan met een aantal termen en zich eens te verdiepen in de macht van deze tool voor het bedrijfsleven en commercie. Laat ze aan de hand hiervan ook eens nadenken over hun eigen zoekgedrag en wat ze achter laten op Google. Hetzelfde (Hyves versus Facebook) kun je doen met Google Trends. Trends koppelt aan de pieken in de curves ook nog nieuwsitems van Google Nieuws.


Google Insights for Search en Google Trends maken gebruik van dezelfde gegevens, maar Insights for Search is volgens Google meer gericht op gebruikers als onderzoekers en adverteerders, die meer baat hebben bij de geavanceerde functies van het programma. Insights is Nederlandstalig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten