woensdag 25 mei 2011

MuseScore

MuseScore brengt sinds 2008 een open source alternatief om bladmuziek te creëren en sinds kort ook te delen via MuseScore.com. Het programma is eigenlijk een soort tekstverwerker voor bladmuziek.  Het kan met het toetsenbord van de PC of met een echt keyboard via MIDI worden gevoed. Een synthesizer is ingebouwd om direct af te luisteren wat je schrijft. Recente vernieuwingen laten gebruikers zelfs bladmuziek synchroniseren met YouTube video's. Belangrijk voor scholen is dat je zelf een groep kan inrichten, al of niet besloten. 
Op Linkedin worden onder meer in de themagroep Open Source Onderwijs over MuseScore ervaringen gedeeld. Tanja Maes stelt hier bijvoorbeeld: “Interface ziet er goed uit. Je kan één voor één noten invoeren, maar je kan dat ook snel doen via je toetsen- of numeriek bord. Resultaat is prima. Werkt heel gemakkelijk. Beeld is ook goed. Afgespeelde geluid klinkt wat metaalachtig, maar dat is bij alle programma's zo. Een noot die je invoerde kan je heel gemakkelijk wijzigen: zelfs door met je muis te slepen kan je ze van toonhoogte veranderen. Heel handig! Wat mij interesseerde was of ik mijn werk ook kon opslaan als mp3 of WAV. Af en toe moet ik namelijk moeilijke zangstukken inoefenen. Dan is het leuk dat je die voor jouw zangpartij kan ingeven en op je mp3-speler zetten. Opslaan als WAV ging ook probleemloos.”
Je kunt natuurlijk bijdragen aan de discussie op Linkedin in de genoemde themagroep, maar je kunt je ervaringen ook als reactie geven op dit weblog. Zo kun je elkaar tips geven en ondersteunen.
Het handboek vind je hier en op de homepage kun je aan de slag met 10 YouTube tutorials.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten