vrijdag 7 oktober 2011

Onderwerpsgidsen. Het andere zoeken

Zoeken op internet is een vaardigheid. Eén woord intypen in Google en dan maar hopen dat de zoekmachine in al zijn algoritmische logica jou het verlossende antwoord geeft is heel dapper. Je kunt natuurlijk geavanceerd zoeken met Google, maar zoekmachines als Google discrimineren niet. Dat is leuk als je een compleet beeld wilt krijgen van alle beschikbare soorten informatie, maar minder leuk als je geen zin hebt om duizenden resultaten te bekijken. Onderwerpgidsen zouden je kunnen helpen. Dit zijn specialistische catalogi waarin de informatie door een persoon of organisatie zijn geselecteerd en georganiseerd.
Onderwerpgidsen zijn hiërarchisch opgebouwd. Per onderwerp kun je kiezen uit een aantal deelonderwerpen om zo je zoekresultaten te beperken. Zoek wel altijd uit wie of wat de portal of de gids heeft gemaakt. Een portal is zo betrouwbaar als de persoon die deze heeft geconstrueerd. De persoon die de gids heeft gemaakt is natuurlijk ook niet alwetend en voortdurend op de hoogte van alle nieuwe sites. Gebruik het als begin, maar zeker niet als einde van je zoektocht.

Voorbeelden van algemene onderwerpsgidsen:
YahooDirectory, de Virtual Library, gerund door een groep vrijwilligers en Galaxy, vanaf 1994 actief. Nu moet je wel betalen wil je site worden opgenomen in de directory van Galaxy. Google heeft een paar maanden geleden stilletjes zijn onderwerpsgids van het web gehaald en verwijst nu naar zijn eigen almachtige zoekmachine en het open directory project (vrijwilligers).

Voorbeelden van academische onderwerpsgidsen:
AcademicInfo werd opgericht in 1998 door een bibliothecaris, nu werkt een heel team aan deze bronnengids. Infomine wordt gebouwd door bibliothecarissen van verschillende universiteiten. Bevat een schat aan informatie, gesorteerd op zowel onderwerpsgroep als informatiesoort. IPL is een zeer geslaagde poging een van oorsprong groepje studenten van de University of Michigan om hun blibliotheekkennis in te zetten om de informatie op het internet beter te organiseren. Bubl Link wordt gemaakt door de Universiteit van Strathclyde. 
Op Delicious probeer ik het web voor de Vrijeschool Zutphen te structureren. Op trefwoord kun je hier sites vinden die je direct kunt toepassen in ons onderwijs. Veel Hogescholen doen dit ook. De HAN geeft bijvoorbeeld per vak onder digitale bronnen ook eigen bookmarks in Delicious aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten