dinsdag 4 oktober 2011

Regiohack: Legale datajournalistiek

RegioHack is een initiatief van De Twentsche Courant Tubantia, De Stentor en Saxion Hogescholen. Regiohack brengt het internet, openbare data en onderzoeksjournalistiek samen. Waarom Regiohack en wat levert dit nou op, stelt iemand op het forum van de site (Denktank). Femke Nales, journalist en projectleider Regiohack : “Met datajournalistiek kunnen we de onderzoeksmogelijkheden verder uitbreiden. Je kunt datajournalistiek goed vergelijken met de traditionele onderzoeksjournalistiek waar veel gespit en vergeleken wordt. Door de hoeveelheid openbare data te gebruiken die beschikbaar is op internet kunnen we nog een stapje verder gaan. We kunnen het beter visualiseren (hoe ziet een en ander eruit als je dat op Google maps laat zien, bijvoorbeeld) en we kunnen bestaande data met elkaar vergelijken en combineren. Buienradar.nl wordt vaak gebruikt als voorbeeld van het combineren van openbare data, door een nieuwe toepassing wordt opeens klip en klaar waar het overal regent. Als journalist doen we ons werk nog vrij traditioneel en maken we nog (te) weinig gebruik van alle mogelijkheden die internet biedt, we hebben het gevoel dat we daardoor een deel van de informatie laten liggen. Regiohack gaat experimenteren met die mogelijkheden.”

Dat klinkt allemaal heel gewichtig en als een ver van mijn bed show, maar ook onze leerlingen kunnen op eenvoudige wijze aan datajournalistiek doen door bijvoorbeeld eigen statistieken te maken met Statline en Google Insights for Search. Je kunt hier prachtige opdrachten voor bedenken, zoals ik in eerdere blogs al aangaf (tags: Google-apps en Statline).

Regiohack gebruikte Google Insights for Search ook als voorbeeld in een artikel in de Stentor van 15 september 2011 waar het initiatief tot het samenbrengen van ‘Regiohackers’ bekend werd gemaakt. Insights for Search geeft aan waar een zoekterm geografisch het meest wordt gebruikt. Zo blijkt dat “porno” erg populair is in Zeeland en dat Zutphen in Gelderland een tiende plaats inneemt in het gebruik van deze zoekterm. Leuk als voorbeeld, maar Regiohack wil in de toekomst serieuze zaken zichtbaar gaan maken.
Regiohack beheert ook een site en legt daar de contouren bloot van wat we kunnen verwachten. Maar goed, wat hebben wij aan dit alles? Als docent zou je bijvoorbeeld het blog kunnen volgen waar wekelijks de beste datajournalistiek op het web wordt bijgehouden. Wat te denken van Gapminder, waar je prachtige – in tijd bewegende - grafieken van economische data kunt laten zien aan je leerlingen. Bekijk bijvoorbeeld eens de CO2 emissies sinds 1820

Zet de site op je favorietenlijst, want dit gaat heel veel bruikbaar materiaal opleveren. Je kunt ook meedoen. Zie onder ‘Word Regiohacker’ op de site of in de Stentor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten