vrijdag 23 maart 2012

De Nederlandse Khanacademie

Salman Khan:
"Ik geef les zoals ik zelf les had willen krijgen. De lessen komen van mij en ik ben een levensecht mens die is gefascineerd door de wereld om hem heen."

Ik heb hier al eerder de Khan Academy en ‘flipping the classroom” als didactische werkvorm besproken. Het doel van de Khan Academie is het onderwijs wereldwijd te verbeteren door het verstrekken van gratis (digitaal) onderwijs aan iedereen, overal. Al het materiaal van de Khan Academie en alle hulpmiddelen zijn kosteloos beschikbaar voor iedereen. Op www.khanacademie.nl staat nu een (deels) vertaalde versie van de Engelstalige Khan Academy. Begin 2012 als beta-versie gelanceerd, komen er elke week nieuwe video's en vertaalde oefeningen bij. Naast reken- en wiskundeopgaven, worden op termijn ook taal-oefeningen toegevoegd. De initiatiefnemers laten de oorspronkelijke site met rust en concentreren zich op het vertalen van de oefeningen en het maken van video's. De site wordt om twee redenen met rust gelaten: “ten eerste denken we dat Nederlandse gebruikers prima gebruik kunnen maken van de site zonder dat deze vertaald is, en ten tweede, een veel belangrijkere reden: door niets te wijzigen aan dit gedeelte, blijven we profiteren van de ontwikkelingen die plaatsvinden”.

Belangrijk voor ons is dat je kunt aanmelden en inloggen op de site met je vszutphen-account. Door in te loggen kun je als leerling je voortgang zien en punten en badges verdienen. Als je als docent inlogt kun je ook gebruik maken van de mogelijkheid om als coach voor je leerlingen toegevoegd te worden. Dit speelt zich allemaal af in het Engelstalige gedeelte van de site. De Khan Academie houdt hier precies bij wat je doet en wat je vorderingen zijn, op elk moment dat je achter je computer zit. Al deze gegevens zijn persoonlijk en worden als zodanig behandeld, maar er zijn heldere overzichten beschikbaar voor elke gebruiker en en ook voor zijn coach. Zodra je erom vraagt, krijg je ogenblikkelijk informatie over alles wat je hebt geleerd en de resultaten die je hebt behaald.



Er is ook een blog beschikbaar waarop nieuws over de Nederlandse versie wordt gemeld.

De Nederlandse versie kan nog veel hulp gebruiken om de oorspronkelijke filmpjes te vertalen in het Nederlands. Wat heb je er voor nodig:

  • pc met internetaansluiting 
  • microfoon 
  • tekentablet (Mediatheek heeft er twee in de uitleen!) 
  • Paint of een digitaalschoolbord
  • en gratis screencast recording software (zie: “flipping the classroom”) 
Nog steeds sceptisch? Lees wat gebruikers er van vinden. Voor diegenen die een Linkedin account hebben, er is een speciale groep op Linkedin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten