vrijdag 30 maart 2012

Big Brother op internet

Er komen steeds meer organisaties die je wijzen op de gevaren van sporen die je op internet achterlaat en die je ook allerhande handvatten geven om je privacy beter te beschermen. Vooral bedrijven als Facebook en Google krijgen nogal eens de wind van voren van deze organisaties. Onlangs kreeg onder meer Facebook in Amsterdam de door Bits of Freedom geïnitieerde Big Brother Awards uitgereikt omdat Facebook volgens de organisatie op grove wijze de privacy schendt. Dit jaar was Facebook aan de beurt, omdat het onder meer op grote schaal gebruikersgegevens verzamelt en, ondanks het tegendeel te beweren, deze toch deelt met adverteerders. Op zich is zo’n award natuurlijk een goed initiatief om overheden, bedrijven en consumenten bewust te maken over privacy en veiligheid van data.

Een andere organisatie die zich onlangs opwond over - in dit geval Google - is de Electronic Frontier Foundation. Op 1 maart jongstleden veranderde Google zijn privacybeleid. Dit betekent volgens velen een verslechtering van de privacy. Ervoor zorgen dat Google niet zomaar alles bijhoudt kan echter relatief eenvoudig. Je surft naar www.google.com/history/ waar je inlogt met je Google-account (kan niet met vszutphenaccount). Hier kan je kiezen voor ‘remove all web history’. Vervolgens klik je op ‘ok’. Hiermee pauzeert de gegevensopname en worden eerder bewaarde surf- en zoekgegevens niet eeuwig gebruikt voor interne doeleinden. Tot 18 maanden blijft Google echter je data gebruiken, daar ontkom je niet aan, maar daarna worden ze dan geanonimiseerd.

Conclusie moet eigenlijk zijn dat je vooral zelf moet oppassen op internet. Om in elk geval de naïeve Facebookgebruiker te helpen zijn eigen privacy te beschermen, sloeg Jan Willem Alphenaar de handen ineen met Peter Minkjan. Samen schreven zij het hier te downloaden gratis Veilig Facebook voor iedereen. Als je daarmee klaar bent en dan ook nog allerhande types op Facebook wilt vermijden, omdat ze bijvoorbeeld irritant zijn, is misschien deze lijst nog van belang.

Als je verder wil gaan met je privacyinstellingen binnen Google, dan vind je overigens hier een overzicht. Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten